10 dolog, a szobanövények öntözéséről, amit mindenképp tudnod kell!

szobanövények
írta: Kertész Viola frissítve: 2020 April 22.

A víz és az öntözés szerepe a szobanövények fejlődésében

szobanövények

Kép forrása: Pixabay.com

A víz a növények növékedésére ható egyik legfontosabb tényező. Az emberhez hasonlóan, a növények egyik fő alkotóeleme a víz, továbbá a tápanyagok szállításáért is a víz felel.

A megfelelő vízmennyiséget neked kell biztosítani a szobanövényed számára, azonban, ha ezt nem megfelelő módon teszed, akár növényed pusztulását is okozhatod.

A szobanövények vízigénye növényfajonként változó, azonban vannak olyan általános érvényű szabályok, melyek segítségedre lehetnek az öntözés során. Bejegyzésemben ezeket az ökölszabályokat gyűjtöttem össze.

Az öntözés 10 szabálya

  1. Ha a növény lankadt, a cserép túlságosan könnyű, illetve ha a föld túlságosan világos, és kezd elválni a cserép falától, mindenképpen meg kell öntöznöd.
  2. A növények többségét felülről kell öntözni, így a víz és a tápoldatban lévő tápanyagok egyenletesen oszlanak el. Azokat a növényeket, melyek nedvességre érzékeny szárral, levéllel vagy gumóval rendelkeznek alulról kell öntöznöd. Az ámpolna növényeket, epifitonokat és a kiszáradt növényeket alámerítéssel is öntözheted.
  3. Az öntözéshez lehetőség szerint 0-8 keménységi fokú, azaz lágy, kéz meleg vizet használj.
  4. Ha a csapvíz kemény, 13 német keménységi foknál keményebb, akkor használat előtt lágyítanod kell.
  5. Ha egy éjszakára állni hagyod a csapvizet, leülepszik a mész, a klór pedig elpárolog belőle.
  6. Világos, napos helyen, és száraz meleg levegőjű helyiségben tartott növényeket gyakrabban kell öntöznöd. Szintén gyakrabban kell öntözni a kimondottan vízigényes fajokat, az agyagedényben tartott növényeket, valamint a nagylevelű és dús szobanövényeket is.
  7. Kevésbé világos, párás hűvösebb levegőjű helyiségben tartott növényeknek ritkábban adj vizet. Az alacsony vízigényű, valamint műanyagcserépben lévő növényeket szintén ritkábban kell öntöznöd.
  8. A növekedési időszakban ne túlságosan gyakran, ugyanakkor a földet teljesen átnedvesítő vízmennyiséggel öntözz! Ha túlságosan kevés vizet használsz, akkor csak a föld felszíne lesz nedves, a cserép belsejében lévő finom gyökerek viszont nem jutnak elég vízhez.
  9. Csökkentsd az öntözővíz mennyiségét ősszel és télen!
  10. Mindig öntsd ki, a virágtartóban és az alátétben összegyűlt felesleges vizet!

Kép forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek