Harangláb (Aquilegia) gondozása, ültetése – Harangláb fajták képekkel

kék harangláb
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A harangláb (Aquilegia) alacsony-közepes termetű, bokros növekedésű évelő növény. Számos faj elérhető a kertészetek kínálatában, ezeket csoportosan virágágyásba, más virágok társaságába és sziklakertbe is ültetheted.

Jellegzetes virágai jellemzően a tavasz második felében és nyáron nyílnak. Ebben a bejegyzésben 3 harangláb fajt mutatok be neked képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Kerti harangláb (Aquilegia vulgaris) bemutatása, gondozása

kerti harangláb

Kép forrása: Pexels.com

A kerti harangláb, közönséges harangláb vagy sasfű (Aquilegia vulgaris) bokros növekedésű évelő hagymás növény. Magyarországon védettek természetben élő példányai.

Változatos méretekben fordul elő, a törpétől a közepesen magasig mindenféle haranglábbal találkozhatsz. A tavasz végén és nyár elején nyíló sarkantyús virágai lila, fehér, bordó, rózsaszín árnyalatokban játszanak. 

Elvirágzása után meglehetősen jellegtelen a külseje, ahogy sok más hagymás növény esetében, úgy a kerti haranglábnál is számolnod kell azzal, hogy levelei visszahúzódnak a hagymába, és üres helyet hagy maga után. A növény minden része mérgező!

A kerti harangláb könnyen nevelhető növény. Ültetéséhez félárnyékos vagy világos helyet is választhatsz, ahol a talaj jó vízgazdálkodású, enyhén savas, vagy semleges kémhatású.

Vízigénye átlagos, rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel, elég, ha kicsit nedves a földje. Kártevők és betegségek felbukkanása nem igazán jellemző, időnként a takácsatkák károsíthatják. Szaporítani magról tudod.

2. Japán harangláb (Aquilegia flabellata) bemutatása, gondozása

japán harangláb

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An

A japán harangláb (Aquilegia flabellata) alacsony termetű, bokros növekedésű évelő növény, mely Japán hegyvidéki területeiről származik. Kicsi, kompakt növény, amit balkonládába, vagy egy kevésbé napos sziklakertbe is ültethetsz.

Levélzetét szeldelt levelek alkotják, ezek fölött nyílnak jellegzetes, kékeslila, rózsaszín vagy fehér virágai tavasszal.

Ültetési helyéül félárnyékos helyet keress, ahol a talaj tápanyagban gazdag és mindig kissé nyirkos. Rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel.

Kártevők közük a levéltetvek károsíthatják, míg betegségek közül a lisztharmat okozhat problémát. Szaporítani magról lehet.

3. Kék harangláb (Aquilegia caerulea) bemutatása, gondozása

kék harangláb

Kép forrása: Flickr / Szerző: FarOutFlora / Licence: CC BY 2.0

A kék harangláb vagy kolorádói kék harangláb (Aquilegia caerulea) bokros tövű, közepes magasságú évelő növény, mely Észak-Amerika sziklás hegyeiben őshonos.

Az alapfaj jellemző virágszíne a kék és fehér, a kertészetekben azonban számos hibrid kapható, ettől jelentősen eltérő, változatos virágszínekkel. A növény, mérgező anyagokat tartalmaz.

Jól mutat a kert árnyékosabb részeiben csoportosan ültetve, de a sziklakertet is díszítheted vele. Levélzetét szárnyalt, kékeszöld színű levelek alkotják. Jellegzetes alakú virágai a levelek fölé magasodó vékony száron nyílnak a tavasz második felében.

A kék harangláb napos, világos vagy félárnyékos helyen jó vízáteresztő, egyéb szempontból átlagos, kissé nyirkos kerti talajba ültetve fejlődik legszebben. Földjét, rendszeres öntözéssel tartsd nyirkosan.

Nyáron a nagy melegben, levelei visszahúzódnak, ezért érdemes olyan növényekkel társítanod, amelyek kitöltik az így keletkező üres részeket. Betegségek közül a lisztharmat, kártevők közül a takácsatkák támadhatják meg. Szaporítani magról tudod.

Képek forrása:

Pexels.com

Wikipédia / Szerző: Kor!An

Flickr / Szerző: FarOutFlora / Licence: CC BY 2.0

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek