4 ok, amiért nem virágzik a karácsonyi kaktusz!

karácsonyi kaktusz
írta: Kertész Viola frissítve: 2019 July 08.
karácsonyi kaktusz

Kép forrása: Pixabay.com

A karácsonyi kaktusz a megfelelő gondozás mellett, éppen karácsony környékén örvendeztet meg színpompás virágaival. A kezdő szobakertészeket, gyakran megtréfálja ez a növény. Ilyentájt sűrűn találkozni a különböző kertes fórumokon, Facebook csoportokban, ezekkel a kérdésekkel:

  • Miért nem virágzik a karácsonyi kaktuszom? 
  • Miért potyognak le a bimbók mielőtt kinyílnának?

Ezekre a kérdésekre keresek választ, illetve megoldást!

A megoldás jellemzően a növény gondozásában rejlik, valamelyik igénye nem kerül kielégítésre, például nem a megfelelő helyen, hőmérsékleten van tartva, ezért nem hoz virágokat.

1. Kevés fény, túl magas hőmérséklet

Ahhoz, hogy a karácsonyi kaktusz virágozzon, 22fok alatti, de inkább 14-16fok körüli szobahőmérsékletre, valamint sok fényre van szüksége. Megfelelő számára, egy világos ablak, ahol fényigénye kielégítésre kerül.

2. Száraz levegő

Ha esetleg az ablak alatt fűtőtest van, akkor a fűtés miatt, nagyon hamar az ideálisnál magasabbra emelkedhet a hőmérséklet, és túlságosan szárazzá is válik a levegő. Emiatt érdemes párásítással biztosítanod a kellemesen párás környezetet. Lehetőség szerint, olyan helyen neveld a növényt, ahol nincs a közvetlen közelében fűtőtest.

karácsonyi kaktusz

Kép forrása: Pixabay.com

3. Az állandóság hiánya, a cserép mozgatása

A karácsonyi kaktusz számára nagyon fontosak az állandó körülmények, megsínyli, ha cserepét mozgatod, ezért, ha megtaláltad számára a megfelelő helyett, utána már ne változtass azon. A huztatot szintén nem szereti.

4. Túlöntözés, alulöntözés

Az öntözésnél járj el körültekintően, ugyanis a túlöntözésre, pangó vízre, és a föld túlzott kiszáradására egyaránt érzékeny. Földjét tartsd kissé nedvesen, hetente egyszer pedig adj neki tápoldatot is.

Záró gondolatok

Ha ezeket a szabályokat betartod, jó eséllyel gyönyörködhetsz a karácsonyi kaktusz virágaiban. Miután elvirágzott a növény, vághatsz egy kicsit a hajtásaiból. Az így nyert szárdarabokat könnyedén meggyökereztetheted.

Videó a karácsonyi kaktusz gondozásáról, szaporításáról és virágoztatásáról:

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek