Bőrlevél (Bergenia) gondozása, szaporítása

bőrlevél
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A bőrlevél (Bergenia) rendkívül jó adottságú növény, mivel látványos külseje, jó árnyéktűrő képességel is párosul. Jó választást jelent a kert árnyékosabb részeibe, ahova jóval nehezebb megfelelő növényt találni, mint világos helyre.

Ebben a bejegyzésben 2 bőrlevél (Bergenia) fajt mutatok be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Szívlevelű bőrlevél (Bergenia cordifolia) bemutatása és gondozása

bőrlevél

Kép forrása: Flickr / Szerző: pittigliani2005 / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A bőrlevél vagy szívlevelű bőrlevél (Bergenia cordifolia) Közép-Ázsiában őshonos alacsony termetű évelő növény. Európa szerte, így hazánkban is nagyon kedvelt növény igénytelensége miatt.

Hatalmas szív alakú, feltűnő erezetű fényes leveleivel, valamint a bordós színű száron hozott ciklámen színű virágaival igazán pompás látvány. Kedves virágzatát már tavasszal megcsodálhatod.

A bőrlevél szinte minden fényviszony mellett szépen fejlődik, bár leginkább világos helyen pompázik, árnyékos, félárnyékos helyen is jól boldogul.

Tápanyag és vízigénye is alacsony, öntözés nélkül, tápanyagban szegény talajba ültetve is szépen növekedik és virágzik. A száraz növényi részek tavaszi levágásán kívül más teendőd nem akad vele. Szaporítani tőosztással tudod.

2. Vaskoslevelű bőrlevél (Bergenia crassifolia) bemutatása és gondozása

vaskoslevelű bőrlevél

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jerzy Opioła

A vaskoslevelű bőrlevél (Bergenia crassifolia) Északnyugat-Kínában és Szibériában őshonos, rendkívül egyszerűen nevelhető, talajtakaróként is ültethető évelő növény, mely hatalmas leveleivel, valamint virágaival is kerted dísze lehet.

Jól mutat a kert árnyékosabb részeiben is. Nagyméretű, bőrszerű, húsos kanál formájú levelei félörökzöldek, a hidegebb hónapokban bronzos, bordós árnyalatot kapnak. A rózsaszín különböző árnyalataiban játszó bugás virágzatai, a vaskos szárak tetején nyílnak kora tavasszal.

A vaskoslevelű bőrlevél félárnyékos helyen, jó vízelvezető képességű, humuszban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. Az átmeneti szárazságot tolerálja, tartósan száraz időszakokban érdemes mérsékelten öntöznöd.

Az elszáradt illetve a téli fagyok által károsított növényi részeket tavasszal távolítsd el. Bár nem kényes növény, időnként károsíthatják a házas és a házatlan csigák, valamint a levélfoltosodás is.

Néhány évente tőosztással érdemes megfiatalítanod. Szaporítani szintén ezzel a módszerrel lehet tavasszal vagy ősszel.

Képek forrása:

Flickr / Szerző: pittigliani2005 / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Wikipédia / Szerző: Jerzy Opioła

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek