Csüngőágú Fikusz (Ficus benjamina) gondozása

ficus benjamina
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A csüngőágú fikusz (Ficus benjamina) bemutatása, gondozása

ficus benjamina

Kép forrása: Pixabay.com

A csüngőágú fikusz vagy kislevelű fikusz (Ficus benjamina) Délkelet-Ázsiában honos örökzöld fa vagy cserje. Eredeti élőhelyén a több tíz méteres magasságú példányok sem ritkák, szobanövényként tartva, néhány méteres magasságot ér el.

Magyarországon az egyik legnépszerűbb szobanövény, beltéri növénydekorációk tervezésekor is gyakran használják. A növény fő díszét formája és könnyed lombozata adja. Sima zöld levelű, valamint tarka levelű változatban is árulják a kertészetek.

Fontos megemlíteni, hogy a növény mérgező, ezért veszélyt jelenthet például a lakásban tartott kisállatokra, ha azok szeretnek rágcsálni. A csüngőágú fikusz tejnedve irritáló hatású, ezért érdemes felvenned egy kesztyűt például a növény metszése és átültetése során.

Sikeres neveléséhez állandó, átlagos körülményeket kell teremteni, mivel érzékeny a huzatra, a helyváltoztatásra, rosszul tűri a kevés fényt, valamint a helytelen öntözést is. Ha valamit rosszul csinálsz a gondozása során, akkor a fikuszod lombvesztéssel, levelei ledobásával „hálálja” meg.

Elhelyezés, hőmérséklet

ficus benjamina

Kép forrása: Pixabay.com

Világos helyen érzi magát legjobban, ahol tűző nap nem érheti sokáig. Válassz számára kellemesen meleg, világos helyet, ahol nincs huzat.

Öntözés, tápoldatozás

A csüngőágú fikusz közepes vízigényű növény, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel. Érdemes megvárnod, hogy két öntözés között kicsit kiszáradjon a földje, télen kevesebbet öntözd.

A túlöntözés, pangó víz hatására a gyökerek rothadni kezdenek, ami a növény végét is jelentheti. A túlöntözésre a levelek ledobása is figyelmeztethet. Nyáron kéthetente tápoldatozd, meghálálja a növény!

Párásítás

A csüngőágú fikusz, a legtöbb fikuszhoz hasonlóan nem szereti a száraz levegőt, ez ellen a levelek vízzel való permetezésével, azaz közvetlen párásítással védekezhetsz.

Kártevők, betegségek

Kártevők közül a viaszos pajzstetvek, valamint a takácsatkák megjelenésére számíthatsz, ha túl száraz és meleg levegőjű helyen tartod. Huzat és túlöntözés hatására ledobja a leveleit. Ha télen hűvös és nedves helyen tartod, szintén jelentkezhet levélvesztés.

Átültetés

Ha a fikuszod kinőtte a cserepét, vagy már nagyon tömörödött és kimerült a földje, akkor tavasszal ültesd át B típusú virágföldbe.

Szaporítás

Szaporítani levéldugvánnyal, vagy félfás dugvánnyal tudod. A gyökeresedéshez kellemesen meleg, világos hely, és pára szükséges. 

A dugványok gyökeresedése lassú folyamat. Légy türelmes, mérsékelten öntözd a dugványokat, míg fejlődésnek indulnak.

Metszés

A fikuszokat metszéssel alakíthatod, és javíthatsz a formájukon, ha fényhiányos helyen megnyúltak. A csüngőágú fikusz kimondottan jól alakítható. A metszéshez érdemes kesztyűt húznod, és leteríteni a növény alatt a padlót, a csepegő tejnedv miatt. 

Figyelj rá, hogy egy-egy ágat vagy tőből vágj le vagy egy levélnél vágj elÉrdemes lentről felfelé haladva végezned a metszést. Ha ezzel végeztél forgasd meg a növényt, vagy részletenként haladj körbe. 

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek