Flamingóvirág (Anthurium) gondozása

flamingóvirág
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A flamingóvirág (Anthurium) bemutatása

flamingóvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A flamingóvirág (Anthurium) Dél-Amerikából származó növény. A kontyvirágfélék családjába tartozik, Magyarországon rendkívül kedvelt szobanövény.

Népszerűségének oka, hogy látványos piros, rózsaszín vagy fehér virágokkal díszít, melyek a megfelelő gondozás mellett sokáig pompáznak.

Virágait jellemzően a februártól júliusig terjedő időszakban hozza, az év további időszakaiban pihen a növény. Ekkor élénkzöld leveleivel díszít.

A flamingóvirág a mérgező szobanövények közé tartozik, nyálkahártyát irritáló anyagokat tartalmaz.

A flamingóvirág (Anthurium) gondozása

Virágoztatás, tápoldatozás

flamingóvirág

Kép forrása: CityPlant.hu

Gyakran előfordul, hogy a virágzás elmarad. Ennek jellemzően az az oka, hogy a növény rengeteg tápanyagot használ fel a virágképzéshez, a következő virágzáshoz már nem marad elég tápanyaga.

A virágzást, a tavasztól őszig tartó időszakban heti egyszeri tápoldatozással, kellő méretű cserépbe való ültetéssel, és kétévente történő átültetéssel segítheted elő.

 

 

Elhelyezés, öntözés

A növényt világos vagy félárnyékos, kellemesen meleg helyen tartsd, a tűző naptól viszont óvjuk. Egész éven át 20 fok körüli hőmérséklet megfelelő számára.

Télen mérsékeld az öntözést, tavasztól őszig öntözd rendszeresen, de mértékkel, víz soha ne álljon alatta. A meszes víz akár a flamingóvirág pusztulását is eredményezheti, ezért lágy vízzel öntözd.

Párásítás

Kedveli a párás környezetet, ezt párásítással biztosíthatod számára. A párásítás során, figyelj oda, hogy a virágokra ne kerüljön a kipermetezett vízből. Ha a virágokra is vizet permetezel, akkor barna foltok jelenhetnek meg rajtuk.

Szaporítás, átültetés

flamingóvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A flamingóvirágot magról, valamint egyszerűbben tőosztással szaporíthatod. Átültetni tavasszal lehet, ez akkor válik szükségessé, ha kinőtte a cserepét, illetve elhasználódott a földje.

A tőosztással való szaporítást elvégezheted az átültetéssel egy időben. Az átültetéshez A típusú virágföldet válassz.

Betegségek, kártevők

A flamingóvirágot helytelen gondozás esetén, megtámadhatják különféle kártevők, és egyéb problémák is adódhatnak. Ha napos helyen tartod, és a levegő is túl száraz, akkor a takácsatkák támadhatják meg, a levelek széle pedig besodródik.

Levéltetvek és pajzstetvek szintén veszélyt károsíthatják.  Betegségek közül a gyökérrothadás és a levélfoltosság jelentkezhet.

Videó a flamingóvirág gondozásáról:

Képek forrása: Pixabay.com; CityPlant.hu

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek