Fokföldi Ibolya (Saintpaulia ionantha) gondozása

afrikai ibolya
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A fokföldi ibolya bemutatása

afrikai ibolya

Kép forrása: Pixabay.com

A fokföldi vagy afrikai ibolya (Saintpaulia ionantha) a csuporkafélék családjába tartozik, a kelet-afrikai Uzambara hegységben őshonos.

Kis helyigényű, rendkívül mutatós szobanövény, melynek virágaiban nagyon sokáig gyönyörködhetsz, ha megfogadsz néhány egyszerű gondozási tanácsot.

A fokföldi ibolya gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

A fokföldi ibolya magas fényigényű növény, de a tűző napot nem szereti. Félárnyékos környezetet is kibírja, bár nem ideális számára.

Igényli a kellemesen meleg hőmérsékletet, ez nyáron 18-22 fok, míg télen a nyugalmi időszakban alacsonyabb 16 fok. A hirtelen hőmérsékletváltozásoktól, valamint a huzattól óvnod kell.

Öntözés, párásítás

afrikai ibolya

Kép forrása: Pixabay.com

Az öntözés során arra figyelj, hogy földjét mindig tartsd nedvesen, az öntözések közötti időszakban a föld felszínét, hagyd egy kicsit kiszáradni. Az öntözéshez szobahőmérsékletű vizet használj.

Az öntözővíz ne érje a leveleket, csak a talajt. Kedvelei a magas páratartalmat, ennek biztosítására, állítsd nedves kavicsrétegre a cserepét.

Betegségek, kártevők

A kártevők közül a levéltetvekre és a viaszos tetvekre is érzékenyHa túlöntözöd tőrothadás jelentkezhet, a tűző nap, a levelek sárga foltos elszíneződését eredményezi.

Lisztharmat vagy botrítisz is megfertőzheti, ezt a penészes levelek és virágok jelzik.

Szaporítása levéldugvánnyal a legegyszerűbb.

A fokföldi ibolya szaporítása dugványozással

afrikai ibolya

Kép forrása: Pixabay.com

A fokföldi ibolyát levéldugványról szaporíthatod a legegyszerűbben. A szaporításhoz a növény egy-egy levelére lesz szükséged, valamint egy pohár vízre, és kellemesen meleg helyre.

Olyan leveleket szedj le, amelyeknek a levélnyele legalább 3cm-es, de az sem baj, ha kicsit hosszabb.

Tölts egy pohárba, vagy mondjuk befőttesüvegbe vizet, és állítsd bele a leveleket. A vizet néhány naponta cseréld, és figyelj arra is, hogy a szár mindig a vízbe érjen.

A gyökerek kifejlődése után, apró levelek is megjelennek, ekkor éri el a dugvány, azt az állapotot, amikor már elültetheted, lazább szerkezetű, tápanyagban gazdag virágföldbe.

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek