Gloxínia (Sinningia speciosa) gondozása

gloxinia
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 September 30.

A gloxínia, csuporka (Sinningia speciosa) bemutatása, gondozása

gloxinia

Kép forrása: Flickr / Szerző: Albuquerque BioPark / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A gloxínia (Sinningia speciosa) Brazíliában honos hagymás évelő növény, melyet a csuporkafélék családjába sorolnak. Az üzletekben kapható növények nemesített fajták, melyek őse a Sinningia speciosa

A gloxínia kis méretével, és feltűnő szépségű virágzatával, hódította meg a szobakertészek szívét. Fodros szélű, tölcsérre emlékeztető, fehér, piros, lila és rózsaszínben játszó virágai egész nyáron díszíthetik otthonod. A virágok hátteréül, a kerekded, szőrös felületű, sötétzöld levelek szolgálnak.

Elhelyezés, hőmérséklet, páratartalom

gloxinia

Kép forrása: Flickr / Szerző: amy / Licence: CC BY-NC 2.0

A gloxínia a világos, kellemesen meleg, párás levegőjű helyet kedveli, a tűző napot azonban nem szívleli. Olyan helyet keress számára, ahol az erős napsugarak nem tehetnek benne kárt, de világos van.

A kellemesen párás levegőt párásítással kell biztosítanod a számára. A gloxínia esetében a közvetlen párásítás, tehát a levelek vízzel való permetezése rossz megoldás.

Ha permetezéssel szeretnél párásítani, akkor csak a növény környezetébe permetezz a vízből. A növény levelére és virágára ne kerüljön belőle.

Jobb megoldás, ha a gloxínia cserepét, egy tálcára állítod, amit kaviccsal vagy agyaggolyóval és vízzel töltesz meg. Az elpárolgó víz biztosítja a párás levegőt.

Öntözés, tápoldatozás

A gloxínia gondozása során az öntözésre kell kiemelten odafigyelned. Földjét tartsd nedvesen, a virágokra és levelekre ne kerüljön az öntözővízből. Az öntözéshez szobahőmérsékletű, lágy vizet használj. Az öntözések mellett, kéthetente adhatsz neki tápoldatot is.

Gondozás a virágzás után

gloxinia

Kép forrása: Flickr / Szerző: Kai Yan, Joseph Wong / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Virágzás után a gloxínia folyamatosan felkészül a nyugalmi időszakára, ez a levelek elvesztésével jár. Ettől nem kell megijedned, természetes folyamat.

Segíts a felkészülésben, fokozatosan hagyd el az öntözést, valamint a tápoldatozást is. Télen sötét, de a szobahőmérsékletnél csak kissé hűvösebb, 16fok körüli helyen tartsd.

Ültetés, szaporítás

Tavaszi ültetéséhez jó vízgazdálkodású, savas kémhatású talajt válassz. Szaporítani tavasszal gumókkal és magról tudod, vagy nyáron levéldugványozással. Magról való szaporítása nehézkes, érdemes a másik két módszerrel próbálkoznod.

Betegségek, kártevők

Túlságosan száraz levegőjű helyen tartva megtámadhatják a levéltetvek. A nagyon száraz levegőt a levélszélek besodródása is jelzi. Ha túlságosan mélyre ülteted, vagy túl nedves és hideg helyen tartod, akkor könnyen kirohadhat.

Képek forrása:

Flickr / Szerző: Albuquerque BioPark / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Flickr / Szerző: amy / Licence: CC BY-NC 2.0

Flickr / Szerző: Kai Yan, Joseph Wong / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Forrás: Szobanövények – Halina Heitz

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek