Gyompálma (Chamaedorea elegans) gondozása, szaporítása, betegségei

gyompálma
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A gyompálma (Chamaedorea elegans) bemutatása, gondozása

gyompálma

Kép forrása: CityPlant.hu

A gyompálma, bambuszpálma vagy hegyipálma (Chamaedorea elegans) a pálmafélék családjába tartozik. Mexikó, és Guatemala területéről származó növény.

Elsősorban leveleivel díszít, bár időnként sárgászöld bugavirágzatot is hoz. Nagyméretű pálmafaj, akár a 3méteres magasságot is elérheti, de az üzletekben jóval kisebb méretekben is megvásárolhatod.

Ha egy nagyobb példány mellett döntesz, mielőtt hirtelen felindulásból hazavinnéd, mindenképpen mérlegeld, hogy tudsz-e számára elegendő helyet biztosítani, mivel mérete és formája miatt, tágas helyiségekben, például egy nagyobb nappaliban mutat igazán jól.

Elhelyezés, hőmérséklet

Fényigénye átlagos, a tűző napot és a teljes árnyékot nem kedveli, világos, vagy félárnyékos helyet keress számára. A hőmérséklet szempontjából nincsenek speciális igényei, télen kissé hűvösebb, nyáron kb. 20 fokos helyen tartsd. Júniustól kezdve szabadban is tarthatod árnyékos helyen.

Öntözés, tápoldatozás

gyompálma

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Pluume321

Az öntözés során földjét tartsd egyenletesen nedvesen. Ne hagyd kiszáradni a földlabdáját, de ne is álljon soha a vízben. Tápanyagigénye átlagosnak mondható. Tápoldatozni mérsékelt töménységű tápoldattal lehet háromhetente, márciustól szeptemberig, ősszel és télen a tápoldatozást elhagyhatod.

Párásítás

Kedveli a párás levegőt, ezért gondoskodj párásításról! Gyakran permetezd vízzel, így megelőzheted, hogy száradni, és barnulni kezdjenek a levelek végei.

Átültetés, szaporítás

gyompálma

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Ha szükséges átüteltni, mert kinőtte a cserepét, vagy már nagyon elhasználódott a földje, akkor tavasszal B virágföldbe ültesd át. Szaporítani magról lehet.

Összefoglalva:

Elhelyezés: világos, vagy félárnyékos, szobahőmérsékletű helyet keress számára, télen ennél picit hűvösebb helyen tartsd.

Öntözés: tartsd nedvesen a földjét, ne hagyd kiszáradni a földlabdáját, de ne is álljon a vízben.

Tápoldatozás: tavasztól-őszig háromhetente tápoldatozd, ősszel és télen nem kell tápoldatoznod.

Párásítás: kedveli a párás levegőt, permetezd vízzel a leveleit, ez biztosítja a megfelelő páratartalmat.

Átültetés: átültetni tavasszal tudod B virágföldbe.

Szaporítás: szaporítani magról lehet.

Képek forrása:

CityPlant.hu

Wikipédia / Szerző: Pluume321

Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek