Hengeres Anyósnyelv (Sansevieria cylindrica) gondozása

Sansevieria cylindrica
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A hengeres anyósnyelv (Sansevieria cylindrica) bemutatása

Sansevieria cylindrica

Sansevieria cylindrica / Kép forrása: CityPlant.hu

A hengeres anyósnyelv az agávé félék családjába tartozó növény. Az utóbbi néhány évben igazán népszerű szobanövénnyé vált.

Megjelenése eltér a régebb óta tartott anyósnyelv fajtáktól. Levelei nem lapítottak, hanem hengeresek, a végük felé egyre keskenyebbek, hegyesednek.

A kertészeti üzletekben gyakran a leveleket összefonva, vagy a hengeres levelek végét színes „sapkával” díszítve kerül a polcokra.

A hengeres anyósnyelv népszerűségének oka egyszerű gondozásában, valamint letisztult külsejében rejlik. Előnyös adottságai miatt, gyakran találkozhatsz vele modern stílusú lakásokban, irodákban, üzletközpontokban is.

Ha még csak most ismerkedsz a szobanövény tartással, és egy egyszerűen kezelhető növényt keresel, a hengeres anyósnyelv az egyik legalkalmasabb növény számodra!

A hengeres anyósnyelv (Sansevieria cylindrica) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

A hengeres anyósnyelv helyéül, napos, világos vagy félárnyékos helyet is választhatsz. Átlagos szobahőmérsékletű helyen érzi igazán jól magát, de jól bírja, ha fűtött, száraz levegőjű szobában tartod. Ez egy remek adottság, mivel télen sok szobanövény esetében problémát jelent a száraz levegő.

Öntözés, párásítás, tápoldatozás

A hengeres anyósnyelv az öntözés szempontjából is igen hálás növény, vízigénye nem túl nagy, elég csak mértékkel öntöznöd, a föld felszínét nyugodtan hagyhatod kiszáradni. A felhasznált tápanyagok pótlásáról, elég csak a nyáron gondoskodnod, ilyenkor 2-3 hetente tápoldatozd.

Ahogy korábban említettem a hengeres anyósnyelv jól bírja a szárazabb levegőt is, ezért a páraigényesebb növényeknél megszokott párásítással nem kell foglalkoznod.

Átültetés, szaporítás

Az átültetést évente érdemes elvégezned tavasszal. Lapos cserépbe, B típusú virágföldbe ültesd át a növényt. 

Szaporítani oldalhajtásokkal, tőosztással és levéldugványozással is lehet. A dugványozást érdemes nyáron végezned, ehhez fel kell darabolnod egy egészséges levelet kb. 6-8cm-es darabokra.

A levéldarabokat ültesd el nedves homokba, a homokot tartsd kissé nedvesen. Az elültetett levéldarabok idővel meggyökeresednek.

A sarjakkal való szaporítást, a tavaszi átültetéskor érdemes csinálni, mivel ilyenkor könnyen hozzáférsz a sarjakhoz, és csak egyszer kell megbolygatnod a növényt. A leválasztott, gyökérrel rendelkező sarjakat ültesd el, egy nem túl nagy cserépbe, és neveld tovább a felnőtt növényhez hasonló módon.

Kép forrása: CityPlant.hu

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek