Kék Golgotavirág (Passiflora caerulea) gondozása

golgotavirág
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A kék golgotavirág bemutatása

golgotavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A kék golgotavirág (Passiflora caerulea) a golgotavirágfélék családjába tartozó szobanövény. Alkalmas felfuttatásra, nyáron akár a szabadban is tarthatod. Több, mint 400 golgotavirág fajt ismerünk, természetes élőhelyüket Amerika trópusi vidékei jelentik.

A golgotavirágok közül talán a kék golgotavirág a legismertebb. Látványos, kék fehér és sárga színekkel tarkított különlegesen szép virágai július-augusztus tájékán kezdenek nyílni. Teleltetést igénylő növény, erről a folytatásban részletesen írok majd.

Érdekesség

Úgy tartják, hogy a különleges megjelenésű virágok egyes részei Krisztus szenvedésének jelképei, erre a 17. század botanikus misszionáriusainak feljegyzéseiből lehet következtetni. A nemzetség neve (Passiflora) is erre utal, amit a jezsuiták alkottak. A passio jelentése szenvedés, a flos pedig virágot jelent latinul.

A kék golgotavirág igényei, gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

golgotavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A golgotavirág fényigényes növény. Világos, kellemesen meleg, szellős helyet válassz számára. Utóbbi azért is fontos, mert ha nem kap elég friss levegőt, megtámadhatják a viaszos pajzstetvek. Télen alacsonyabb hőmérsékletet igényel.

Öntözés, tápoldatozás

A golgotavirág vízigényes növény, nyáron rendszeres öntözésre van szüksége. Télen vízigénye ennél jóval kisebb, ilyenkor csak ritkán öntözd. A golgotavirág virágzása és növekedése tápanyagigényes folyamat, ezért márciustól augusztusig kéthetente történő tápoldatozással gondoskodj a felhasznált tápanyagok pótlásáról.

Átültetés

Az idősebb növényeket elég csak ritkán átültetned, a fiatalabb növényeket, évente ültesd át laza szerkezetű, tőzeges földbe. Az átültetésre legjobb időpont a tavasz. 

Kártevők, betegségek, gondozási hibák

Ha nem kap elegendő tápanyagot, vagy túl hideg helyen tartod, akkor a golgotavirág nem virágzik. Kártevők közül a viasztos pajzstetvek károsíthatják, ha télen túl meleg helyen van, illetve ha nem jut elég friss levegőhöz.

A golgotavirág gondozása télen

golgotavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A golgotavirág nemcsak különleges virágzata miatt igazi kuriózum, hanem azon remek tulajdonsága miatt is, hogy hideg és meleg helyiségben, vagy akár szabadban is átteleltethető.

Ha hideg helyiségben szeretnéd átteleltetni, akkor hűvös, kb. 5-10fokos helyet válassz a golgotavirág számára. Nyugalmi időszaka alatt, csak mértékkel öntözd, de arra azért mindenképpen figyelj oda, hogy a golgotavirág földlabdája teljesen ne száradjon ki.

A kertbe kiültetett példányok sikeres teleltetését, már az ültetéskor megalapozhatod azzal, hogy minél védettebb helyre ülteted. Az enyhébb telet így megfelelő takarással átvészelheti a szabadban is a növényed. A takaráshoz használhatsz akár száraz faleveleket is.

golgotavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A golgotavirág lakásban való teleltetése során, folytatni kell a rendszeres tápoldatozást, valamint az öntözést is. Ha ügyes vagy, akkor télen is megörvendeztet a virágaival!

A tél elmúltával a golgotavirág alapos visszavágást igényel, erre azért van szükség, hogy a növényed formás, dúsan virágzó maradjon. Visszavágni kb. 20cm-ig kell, vagy pedig 6-7 rügyig.

A golgotavirág szaporítása

golgotavirág

Kép forrása: Pixabay.com

Szaporítani magról, dugványozással és bujtással lehet. A magvetés után kb. 4-5 évvel virágzik majd a növény, dugványozással és bujtással, már 2-3 év után virágzó golgotavirághoz juthatsz.

A golgotavirág magvetése

A golgotavirág magját tavasszal vesd el lazább, humuszos talajjal, vagy homokkal töltött cserépbe. A magok csírázásához pára, fény és meleg szükséges. A cserepet világos, meleg helyen, üveglappal lefedve tartsd.

Amikor már kicsíráznak a magok, lekerülhet az üveglap, 3-4 leveles állapotban egyesével ültesd cserépbe a fiatal növényeket.

A golgotavirág dugványozása

golgotavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A golgotavirág dugványozásával nyáron próbálkozhatsz. A dugványozáshoz vágj le egészséges hajtásokat, és szedd le az alsó levélpárokat. A levélcsomó alatt kb. 2-3mm-re, éles késsel vágd simára a dugvány alját.

Tölts meg cserepeket homokkal, vagy a magvetésnél írt lazább szerkezetű földkeverékkel, és ültesd el a dugványokat 1,5-2cm mélyre. A dugványok gyökeresedéséhez, a magok csírázásához hasonló, meleg, párás körülmények szükségesek.

Ha sikerrel jártál, akkor néhány hét elteltével, fiatal hajtások jelennek meg a felső levélpár tövénél. A fiatal növényeket ezután egyesével át lehet ültetni saját cserepükbe, ahol tovább nevelheted őket.

A golgotavirág szaporítása bujtással

A bujtás során a növény hosszabb szárrészét, egy másik cserép földjébe kell bujtatni, úgy hogy a hajtás csúcsa, a talaj felett maradjon legalább 30cm-re. A föld alá kerülő rész, rendszeres öntözés mellett meggyökeresedik.

A sikeres gyökeresedés után, az új növényt leválaszthatod az anyanövényről, önállóan is életképes, virágzó növénnyé fejlődik, ha tovább gondozod.

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek