Klívia (Clivia miniata) gondozása, szaporítása

klívia
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A klívia (Clivia miniata) bemutatása, gondozása

klívia

Kép forrása: Pixabay.com

A klívia, kafferliliom vagy narancsliliom Dél-Afrikában őshonos, az amarilliszfélék családjába soroljuk. Szobanövényként, valamint fagymentes időszakokban balkonon, teraszon és verandán is nevelheted.

Rendkívül ismert és népszerű szobanövény, ami annak köszönhető, hogy a törődést, dekoratív, élénk narancssárga virágokkal hálálja meg. Élénk virágai jellemzően télen, valamint tavasz elején pompáznak.

Elhelyezés, hőmérséklet

klívia

Kép forrása: Pixabay.com

Szereti a világos környezetet, ugyanakkor a tűző napot nem. Válassz számára az előbbieknek megfelelő helyet, akár lakásban, akár szabadban neveled.

Öntözés

Mérsékelten öntözd, tartsd földjét kissé nyirkosan, a túlöntözést azonban mindenképp kerüld. Az októbertől-januárig tartó időszakban, ennél is kevesebb vizet adj neki.

Gondozás, a virágzás után

klívia

Kép forrása: Pixabay.com

A klívia virágzás után, termést hoz, amit célszerű minél hamarabb eltávolítanod, mivel feleslegesen vonja el az energiát és a tápanyagokat a növénytől.

Gondozás, a nyugalmi időszakban

klívia

Kép forrása: Pixabay.com

6-8 hetes nyugalmi időszaka ősszel van, ekkor keress számára, egy 10-15fok körüli helyiséget, és csak nagyon kevés vizet adj neki. Ezt követően tedd valamivel melegebb helyre.

Átültetés

A virágföld amibe ülteted, legyen morzsalékos állagú, tápanyagban gazdag, és jó vízelvezető képességű. Átültetned nem túl gyakran kell, elég 2-3 évente.

Szaporítás

A klívia oldalsarjakat hoz, melyekről remekül szaporítható. Ha a sarj saját gyökérzettel, és kb. 20cm-es levelekkel rendelkeznek, akkor leválaszthatod a szaporításhoz. A leválasztott gyökérrel rendelkező oldalsarjat ültesd el, és neveld tovább a kifejlett növényhez hasonlóan.

klívia

Kép forrása: Pixabay.com

Egyéb tudnivalók

A klívia minden része erősen mérgező, így kisállatoktól és kisgyerekektől tartsd távol. Az átültetés és a szaporítás során mindenképpen vegyél fel kesztyűt.

Összefoglalva:

klívia

Kép forrása: Pixabay.com

Elhelyezés: elhelyezéséhez világos helyet keress, ne tedd tűző napra. Fagymentes időszakokban szabadban is tarthatod.

Öntözés: kerüld a túlöntözést, de ne is hagyd kiszáradni, mérsékelten öntözd.

Átültetés: az ideális talaj jól elvezeti a nedvességet, morzsalékos állagú, és tápanyagban gazdag. Átültetni elég 2-3 évente.

Szaporítás: szaporítani az oldalsarjak leválasztásával és elültetésével tudod. A szaporítást elvégezheted az átültetéssel együtt, így csak egyszer kell megbolygatni a növényt. A szaporításhoz saját gyökérrel rendelkező, legalább 20cm-es, egészséges sarjat válassz.

Egyéb tudnivalók: a növény minden része mérgező, vegyél fel kesztyűt az átültetéshez és szaporításhoz. Kisgyerektől és háziállatoktól tartsd távol a növényt.

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek