Koszorúfutóka (Stephanotis floribunda) gondozása, metszése, szaporítása

koszorúfutóka
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A koszorúfutóka (Stephanotis floribunda) bemutatása, gondozása

koszorúfutóka

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун)

A koszorúfutóka vagy madagaszkári jázmin (Stephanotis floribunda) futó növekedésű szobanövény. Magyar elnevezése köralakba hajló hajtásaira utal. Eredeti élőhelyét Madagaszkár jelenti, ahol örökzöld kúszócserjeként növekedik.

Nagyon elegáns, szép növény. Levelei sötétzöldek, kerek formájúak, határozott főér szeli őket ketté. Zöld levelei tökéletes hátteret adnak a fehér színű illatos virágoknak, melyek általában júniustól-szeptemberig nyílnak.

Elhelyezés, hőmérséklet

koszorúfutóka

Kép forrása: Flickr / Szerző: Forest and Kim Starr / Licence: CC BY 2.0

A koszorúfutóka fényigényes növény, a tűző napot viszont nem szereti. Keress számára kellemesen meleg, világos és levegős helyet a lakásban.

Nyáron kellemesen meleg, szobahőmérsékletű szobában (20-25fok), míg télen alacsonyabb hőmérsékékletű helyiségben (12-14fok) tartsd.

Arra figyelj oda, hogy a helyváltoztatást, a cserép mozgatását megsínyli, ha megjelentek a virágok bimbói, lehetőség szerint már ne mozgasd. Miután a koszorúfutóka elvirágzott, akad még egy teendőd, ilyenkor kell elvégezned a növény visszavágását.

Öntözés, tápoldatozás, párásítás

koszorúfutóka

Kép forrása: Flickr / Szerző: Tim Waters / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Az öntözésnél járj el körültekintően, mert bár a koszorúfutóka vízigényes növény és rendszeres öntözést igényel, a pangó vízre, túlöntözésre kényes.

Márciustól-augusztusig szobahőmérsékletű, lágy vízzel bőségesen öntözd, ezt követően kicsit csökkentsd az öntözővíz mennyiségét. Októbertől-januárig kevésbé öntözd, elég annyira, hogy nyirkos legyen a földje.

A megfelelő növekedést és virágzást, rendszeres tápoldatozással segítheted elő. Márciustól-augusztusig kéthetente tápoldatozd. Nyáron célszerű rendszeresen vízzel permetezned, párásítanod is.

Átültetés, szaporítás

Amennyiben szükséges, tavasszal ültesd át a koszorúfutókát. Az ültetéshez, laza szerkezetű, tőzeges földet célszerű választanod. Szaporítani tavasztól nyárig tudod a levágott szár vagy fejdugványok meggyökereztetésével.

Kártevők, betegségek

Ha télen túl meleg és száraz helyen tartod, az kedvez a levéltetvek, pajzstetvek, valamint a takácsatkák megjelenésének is. Ha fényhiányos helyen neveled, vagy kemény vízzel öntözöd az levélsárgulást eredményezhet. Virág és bimbóhullás jelentkezhet, ha huzatos helyen tartod vagy áthelyezed a növényt.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун)

Flickr / Szerző: Forest and Kim Starr / Licence: CC BY 2.0

Flickr / Szerző: Tim Waters / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Felhasznált irodalom: Szobanövények – Halina Heitz

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek