Krosszandra (Crossandra infundibuliformis) gondozása

crossandra
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A krosszandra (Crossandra infundibuliformis) bemutatása, gondozása

crossandra

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: 松岡明芳

A krosszandra India és Srí Lanka területéről származó örökzöld félcserje, melyet Magyarországon szobanövényként tartunk. A különleges szépségű növény, az 1800-as évek elején került Európába, azonban népszerű csak azt követően lett, hogy egy svéd kertész nemesíteni kezdte.

A krosszandra rendkívül dekoratív növény, már az egészen fiatal példányok is virágokkal örvendeztetik meg a szobanövénytartókat. Levelei sötétzöldek, fényes felületűek, kerekdedek, kissé hosszúkásak.

A levelek közül bújnak elő a hosszú virágszárak, melyek végén, májustól szeptemberig nyílnak az élénkszínű, változatos színárnyalatú virágok.

Elhelyezés, hőmérséklet

A krosszandra átlagos fényigényű növény, kellemesen meleg, télen is legalább 18fokos helyen érzi a legjobban magát. Választhatsz számára világos és félárnyékos helyet is, tűző napra ne tedd.

Öntözés, tápoldatozás

crossandra

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Hedwig Storch

Tavasszal és nyáron, növekedési időszakában rendszeresen öntözd mivel vízigényes növény. Túlzásba azért ne ess, ne álljon a vízben a növény.

Októbertől februárig a növény nyugalmi időszakában csökkentsd az öntözést, mértékkel öntözd. Tápoldatoznod elegendő a növekedési időszakban, virágzás közben kéthetente.

Párásítás

A krosszandra kifejezetten páraigényes növény, ezért mindenképpen párásítanod kell közvetlen párásítással. Arra mindenképp ügyelj, hogy csak a leveleit permetezd vízzel, a virágokra ne kerüljön víz.

Átültetés

A krosszandra átültetéséhez B típusú virágföldet használj, az átültetést tavasszal végezheted el. A növény érzékeny a hidegre és a hideg földre, ezt vedd figyelembe az átültetésnél is.

Szaporítás

Szaporítani dugványozással tudod februárban, fejdugvánnyal.

Kártevők, betegségek

Kártevők közül a levéltetvek és a takácsatkák károsíthatják. Előfordulhat a levélszélek besodródása és levélhullás is. A kártevők megjelenését, valamint ezeket a tünetek általában az okozza, ha fűtött, száraz levegőjű szobában tartod a növényt, vagy hideg és nedves a földje.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: 松岡明芳

Wikipédia / Szerző: Hedwig Storch

Forrás: Halina Heitz – Szobanövények

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek