Kúszó Filodendron (Philodendron scandens) gondozása

Kúszó-filodendron-Philodendron-scandens
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A kúszó filodendron (Philodendron scandens) bemutatása, gondozása

Kúszó-filodendron-Philodendron-scandens

Kép forrása: CityPlant.hu

A kúszó filodendron (Philodendron scandens) Közép-Amerika esőerdeiből származó gyors növekedésű kúszónövény.

Magyarországon kifejezetten népszerű szobanövény, mivel nem túl igényes. Elsősorban szív alakú zöld leveleivel díszít.

A csekély törődést is, gyors növekedéssel (akár 60-90cm egy év alatt) hálálja meg, így ha kezdő szobakertész vagy, akkor remek választás számodra, a sikerélmény szinte garantált ezzel a növénnyel!

Az üzletekben a szobai futókához (Epipremnum aureum) hasonlóan mohakaróra felfuttatva, valamint csüngő növényként is árusítják.

Kedvező adottságai miatt gyakran használják beltéri növénydekorációk kivitelezéséhez, közintézmények, irodaházak díszítéséhez is.

Elhelyezés, hőmérséklet, páratartalom

Alkalmazkodó képessége kiváló, a szobahőmérséklet egész évben megfelelő számára, leginkább a 18-24 fokos hőmérsékleti tartományt szereti. Árnyékos, félárnyékos és világos helyen is szépen fejlődik, egyedül a tűző naptól kell óvnod.

Eredeti élőhelye meglehetősen párás, ezért az itthoni körülmények között, főként a téli fűtési időszakban, érdemes leveleinek permetezésével párásítanod.

Öntözés, tápoldatozás, egyéb teendők

Öntözd bőségesen és rendszeresen a tavasztól őszig tartó növekedési időszakában, arra azonban ügyelj, hogy ne öntözd túl, ugyanis a vízhiányt könnyebben elviseli, mint a túlöntözést.

Télen, nyugalmi időszakában, csökkentsd az öntözések mennyiségét, a föld felszínét hagyd kicsit kiszáradni. Tápoldatozni csak tavasszal, és nyáron kell kéthetente.

A kúszó filodendron, gyors növekedése miatt, hajlamos az elburjánzásra, ezért rendszeresen vágd vissza a felesleges hajtásokat. Az elhalt növényi részeket, és leveleket is mindig távolítsd el, így megelőzheted a betegségek megjelenését.

Átültetés, szaporítás

Az idős példányokat, csak akkor szükséges átültetned, ha a cserép már túl kicsi számukra, elegendő a föld felső néhány centis rétegének cseréje.

A fiatal növények átültetését március-április környékén végezd el, tőzeg alapú vagy agyagos virágföldbe. Szaporítani nyár elejétől érdemes, hajtásdugványról.

Kép forrása: CityPlant.hu

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek