Lándzsarózsa (Aechmea) gondozása

lándzsarózsa
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A lándzsarózsa bemutatása és gondozása

lándzsarózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A lándzsarózsa, szúrós lándzsarózsa vagy csíkolt lándzsarózsa (Aechmea fasciata) Brazíliában őshonos bromélia, amely rózsaszín virágot hoz. Hosszúkás, mintás levelei tőlevélrózsába rendeződnek.

Az anyanövény a virágzást követően elpusztul, de ha megfelelően tartottad, akkor utódnövényeket, sarjakat hoz, amelyeket átültethetsz és új, virágzó növényt nevelhetsz belőlük.

Kis helyigényű növény, jó választás kisebb lakásokba, szobákba. Előnyös tulajdonsága, hogy még a cigarettafüstös, rossz levegőt is elviseli.

lándzsarózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A lándzsarózsa helyéül világos, de nem tűző napos helyet válassz, ültetéséhez, laza szerkezetű, tőzeges virágföldet használj. Talaját tartsd mindig kissé nedvesen, az öntözés során tőlevélrózsájába is tölts tiszta vizet. Télen kevesebbet öntözd.

Eredeti, trópusi élőhelye meleg és párás, kedveli a páradús levegőt. Ezért gondoskodj párásításról. Érdemes leveleit portalanítanod és áttörölgetned nedves ruhával ez is segít a páratartalom biztosításában!

lándzsarózsa

Kép forrása: Pixabay.com

Ha túlságosan hűvös helyiségben tartod, vagy ha földjét hagyod túlságosan kiszáradni, akkor a lándzsarózsa leveleinek csúcsa barnulni kezd. Túlöntözés hatására gyökérrothadás jelentkezhet. Kártevők közül, a pajzstetvek támadják meg időnként. 

A kártevők eltávolításáról itt olvashatsz: A leggyakoribb szobanövény kártevők tünetei és kezelésük

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Tartalomjegyzék
lándzsarózsa

Hasonló cikkek