Lepkeorchidea (Phalaenopsis) gondozása

lepkeorchidea
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A lepkeorchidea (Phalaenopsis) bemutatása, gondozása

lepkeorchidea

Kép forrása: Pixabay.com

Ha azt hallod orchidea, szinte biztos, hogy legelőször a lepkeorchidea jut eszedbe. Ez a nálunk is rendkívül népszerű szobanövény, India, Délkelet-Ázsia, Fülöp-szigetek, Indonézia és Észak-Ausztrália területén is őshonos.

Kerekded sötétzöld leveleivel, hosszú, kecses virágszárával, és a szár felső részén nyíló számtalan virágával igazán különleges látvány.

Megfelelő gondozás mellett a rengeteg féle színárnyalatban pompázó virágok nagyon sokáig díszítenek. Fajtól függően, télen, ősszel, tavasszal és nyáron is pompázhatnak virágai, egyes hibridek éven át hozhatnak virágokat.

A lepkeorchidea népszerűsége annak is köszönhető, hogy az egyszerűbben gondozható orchideák közé tartozik, igényei kevésbé speciálisak, mint más orchideáké.

lepkeorchidea

Kép forrása: Pixabay.com

Elhelyezés, hőmérséklet

A lepkeorchidea elhelyezéséhez világos, kellemesen meleg (20-22fok), éjjel is legalább 18fokos helyet keress, a tűző napot nem szereti. A huzatra érzékeny, az enyhe légmozgás azonban nincs ellenére.

Virágoztatás

Ősszel érdemes, egy másfél hónapig hűvösebb kb. 16fokos helyen tartanod, ezzel virágzásra ösztönözheted!

Öntözés, tápoldatozás

lepkeorchidea

Kép forrása: Pixabay.com

A lepkeorchidea mérsékelt öntözést igényel, nem szabad túlöntözni, de azt se hagyd, hogy teljesen kiszáradjon az ültetőközege. Semmiképp se álljon alatta a víz!

Figyelj arra is, hogy a levelek alkotta kis mélyedésbe ne kerüljön víz, ne álljon meg benne a nedvesség, mert az tőrothadáshoz vezethet, ami a növény végét jelentheti.

Az öntözéshez mindenképp lágy vizet használj. Ez lehet felforralt, majd lehűtött csapvíz, esővíz, vagy ioncserélt víz is. Tápoldatozni elég nyáron, ilyenkor kéthetente, az öntözések során mérsékelt töménységű orchidea tápoldattal tápoldatozd.

Videó az orchidea gondozásáról:

Párásítás

A lepkeorchidea kedveli a párás környezetet, amit párásítással biztosíthatsz számára. A Phalaenopsis esetében bátran párásíthatsz közvetlen párásítással, azaz a levelek vízzel való permetezésével, azonban ebben az esetben is figyelj rá, hogy a víz, ne gyűljön össze az orchidea tövénél.

Másik lehetőség, ha a lepkeorchideád cserepét, kaviccsal vagy agyaggolyóval töltött tálcára állítod, és a tálcába töltesz vizet. Az elpárolgó víz, biztosítja a kellemesen párás környezetet.

Átültetés, szaporítás

lepkeorchidea

Kép forrása: Pixabay.com

A lepkerorchideát elég kétévente átültetned tavasszal friss orchidea ültetőközegbe. A hagyományos virágföld nem alkalmas erre a feladatra, mindenképp az orchideáknak való ültetőközeget használd! Szaporítani szintén tavasszal sarjjal, vagy tőosztással tudod.

Betegségek, kártevők

Sajnos a lepkeorchidea esetében számolnod kell kártevők és betegségek megjelenésével is, ezek főként a nem megfelelő gondozás miatt támadják meg az orchideát.

A túlöntözés kedvez a gombabetegségek megjelenésének. Túlságosan száraz levegőjű környezetben a pajzstetvek károsíthatják a növényt, míg túlságosan sötét helyen, a virágok bimbói hullanak le még mielőtt kinyílnának.

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek