Nyáriorgona (Buddleja davidii) gondozása

nyáriorgona
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A nyáriorgona (Buddleja davidii) bemutatása, gondozása

nyáriorgona

Kép forrása: Pixabay.com

A nyáriorgona vagy pillangócserje (Buddleja davidii) Kína és Japán területén honos, gyors növekedésű, kimondottan díszes cserje.

Felfelé álló szárain nyíló bugás virágaival igazán pompás látvány. Fehér, rózsaszín vagy lila színű virágai nyár közepétől, egészen októberig díszíthetik a kertet.

A növény lombozatát lándzsa alakú, kissé íves, zöld levelek alkotják. A nyáriorgona magában ültetve, szoliterként, valamint csoportba ültetve egyaránt remekül mutat.

A nyáriorgona viszonylag egyszerűen nevelhető ellenálló növény, melynek gondozása során csak a metszésre kell kiemelten odafigyelned.

A metszést tavasszal végezd el, mivel a virágok az új hajtásokon fejlődnek, ezért az előző évi hajtásokat vissza kell vágni kb. 20 cm-re. Ha nagyon sok időd van, és szeretsz tenni-venni a kertben, akár az elnyílt virágokat is levághatod róla rendszeresen.

Ültetési helyül, világos, vagy napos helyet válassz, ahol a talaj nem túl kötött, tápanyagban gazdag, és jó vízgazdálkodású. Betegségek és kártevők nem igazán jellemzők erre a növényre.

A nagyon zord telek károsíthatják, ezt visszavágással korrigálhatod. Szaporítani fásdugvány segítségével tudod, erre a nyár a legalkalmasabb időpont.

Kép forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Tartalomjegyzék
nyáriorgona

Hasonló cikkek