Papagájvirág (Strelitzia reginae) gondozása

strelitzia reginae
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A papagájvirág (Strelitzia reginae) bemutatása, gondozása

strelitzia reginae

Kép forrása: Pixabay.com

Bejegyzésemben egy olyan jellegzetes és különleges megjelenésű szobanövényt szeretnénk bemutatni neked, ami, ha máshonnan nem, a virágboltok kínálatából biztosan ismerős lesz.

A papagájvirág vagy paradicsommadár-virág (Strelitzia reginae) örökzöld dísznövény, amely Dél-Afrikából származik. Európát a 17. század vége felé hódította meg, trópusi madárra emlékeztető egzotikus virágával. Levelei szintén mutatósak, nagyméretűek, a banán levelére emlékeztetnek.

Később a virágkötészet is felfedezte magának a papagájvirágot, mivel szára hosszú, dekoratív virága pedig tartós, ezért kitűnő alapanyag a virágcsokrok készítéséhez.

Elhelyezés, talaj

strelitzia reginae

Kép forrása: Pixabay.com

Ha szeretnéd otthonodat ezzel az érdekes szépségű növénnyel díszíteni, nincs más dolgod, mint néhány egyszerű gondozási tanácsot betartani.

Fényigénye magas, ezért válassz számára világos helyet, nyáron szabadban is tarthatod félárnyékos fekvésben. Ültetőközege lehetőség szerint agyagos és jó vízáteresztő legyen.

Öntözés, tápoldatozás

Átlagos vízigényű növény, elég, ha a földjét mindig kissé nyirkosan tartod, a téli időszakban ennél kevesebb vizet adj neki.  Tápoldatozni, elég havonta egyszer a növekedési időszakában. A száradt, és hervadt növényi részeket, mindig távolítsd el a növényről.

Egyéb tudnivalók

strelitzia reginae

Kép forrása: Pixabay.com

Átültetni elég kétévente. Teleltetéséhez, fagymentes, aránylag hűvös helységet válassz. Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan érzékeny, de a pajzstetvek és takácsatkák időnként károsíthatják.

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek