Párnafű (Soleirolia soleirolii) gondozása

párnafű
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A párnafű (Soleirolia soleirolii) bemutatása, gondozása

párnafű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A párnafű (Soleirolia soleirolii) a Földközi-tenger vidékén honos növény, melyet a csalánfélék családjába sorolunk. Díszét dús levélzete adja, melyet apró kerek levelek alkotnak, igazán üde látványt nyújt. Cserépbe és ámpolnába egyaránt ültetheted.

Korzika és Szardínia szigetén gyakran díszíti a sziklákat, falak és járdák réseit is. Egyszerűen nevelhető növény, amire egyedül figyelned kell, az az hogy egyenletesen öntözd, és biztosítsd számára a kellemesen párás környezetet.

Elhelyezés, hőmérséklet

Fényigénye átlagos, a világos, vagy félárnyékos helyet keress számára. Télen a szobahőmérsékletet és az annál hűvöseb hőmérsékletet is elviseli, a fagypont feletti hideget is átvészeli.

Öntözés, tápoldatozás

Egyenletesen, és mértékkel öntözd, a földjét ne hagyd kiszáradni. Télen, hűvös helyen, csak enyhén tartsd nyirkosan a földet.

Ha az öntözés rendszertelen, a párnafű hajlamos felkopaszodni, és levélfoltosság is jelentkezhet. Tápoldatozni elég havonta a márciustól augusztusig terjedő időszakban, nyár végétől elhagyhatod a tápoldatozást.

Párásítás

A párnafű kedveli a párás levegőt, a nedves környezetet, ezért párásítanod kell. A megfelelő páratartalmat vízzel való permetezéssel, közvetlen párásítással biztosíthatod számára.

Átültetés, szaporítás

párnafű

Kép forrása: Flickr / Szerző: Leonora (Ellie) Enking / Licence: CC BY-SA 2.0

Átültetni nem szükséges, mivel tőosztással könnyen új növényre tehetsz szert. Az új növényt B virágföldbe ültesd át. Egy cserépbe több kis növény kerüljön, így mutat igazán szépen! Szaporítása tőosztással tudod a legegyszerűbben, de dugvánnyal is szaporíthatod.

Kártevők, betegségek

A párnafű kártevőkre és betegségekre nem különösebben kényes. A rendszeres öntözésre kell odafigyelned, mert ennek hiányában felkopaszodik és levélfoltosság jelentkezhet.

Összefoglalva:

Elhelyezés: világos, vagy félárnyékos helyen tartsd, szobahőmérsékleten, bár az ennél alacsonyabb hőmérsékletet is kibírja.

Öntözés: egyenletesen öntözd, tartsd nedvesen a földjét. Ha rendszertelen az öntözés felkopaszodik és levélfoltosodás is jelentkezhet.

Tápoldatozás: tavasszal és nyáron havonta tápoldatozd, egyéb időszakokban nem kell tápoldatozni.

Párásítás: kedveli a párás levegőt és környezetet, ezt a levelek vízzel való permetezésével biztosíthatod számára.

Átültetés: nem szükséges átültetni, érdemesebb tőosztással több növényt nevelni belőle.

Szaporítás: tőosztással szaporíthatod a legegyszerűbben, de dugványozással is próbálkozhatsz.

Betegségek, kártevők: betegségek és kártevők nem jellemzők rá, az egyenletes öntözésre kell figyelned, hogy ne kopaszodjon fel, és ne jelentkezzen levélfoltosodás.

Képek forrása: 

Flickr / Szerző: Leonora (Ellie) Enking / Licence: CC BY-SA 2.0

Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek