Pletyka (Tradescantia) gondozása

zebrapletyka
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A pletyka (Tradescantia) fajok a kommelínafélék családjába tartozó, Dél-Amerikában őshonos növények. Szobanövényként, valamint kerti növényként nevelhető fajokat egyaránt találunk közöttük.

A pletyka nagyon hálás, egyszerűen nevelhető és dekoratív szobanövény. Ebben a bejegyzésben a zebrapletykát és a bíborpletykát fogom bemutatni neked.

1. Zebrapletyka (Tradescantia zebrina) bemutatása, gondozása

zebrapletyka

Kép forrása: Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0

A zebrapletyka (Tradescantia zebrina) Közép-Amerikából származó növény. Nem tűző napos, ugyanakkor világos helyen érzi jól magát, sötét helyen tartva kifakulnak a levelei.

Télen legalább 12 fokot, az év többi részében szobahőmérsékletet igényel. A száraz levegőt is elviseli. 

Öntözni csak módjával kell, tápoldatozni a márciustól augusztusig tartó időszakban érdemes kéthetetne. A pletykát nem szabad túlöntözni és túl sok tápoldatot adni neki, mivel akkor kevésbé lesz szép a levelek színe, mintázata.

zebrapletyka

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mokkie

Ha szükségesnek látod, hogy átültesd, akkor tavasszal ültesd át kevés homokkal kevert B típusú virágföldbeSzaporítani fejdugvánnyal tudod. A dugványok vízben könnyen gyökereznek. A vízben való gyökereztetés után, egy cserépbe több dugványt ültess el.

2. Bíbor pletyka (Tradescantia pallida) bemutatása, gondozása

bíbor pletyka

Kép forrása: Pixabay.com

A bíbor pletyka, lila pletyka vagy bíbor tradeszkancia (Tradescantia pallida) néven is ismert növényt, nyáron szabadban, míg a többi évszakban szobanövényként tarthatod. Mexikóból származik, fagyérzékeny évelő növény.

Bíborszínű, hosszúkás szárölelő leveleivel, valamint kicsi rózsaszín árnyalatú virágaival egyaránt otthonod dísze lehet. Virágaival az év bármely időszakában megörvendeztethet.

Egyszerűen nevelhető növény, melyet nem tűző napos, világos, félárnyékos, esetleg árnyékos szobahőmérsékletű helyen tarthatsz. Jó, ha tudod, hogy fényhiányos helyen, a levelek kifakulnak, elveszítik, szép lila színüket.

bíbor pletyka

Kép forrása: Pixabay.com

Átlagos vízigényű növény, rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel, két öntözés között hagyjd, hogy a föld felszíne kicsit kiszáradjon. Télen kevesebb vizet adj neki. Nem kifejezetten páraigényes növény, de ha időnként vízzel permetezed a leveleit, azt meghálálja.

Bokrosabb növekedésre ösztönözheted, ha időnként visszavágod. Ha szükséges átültetni, járj el körültekintően az ültetés során, mivel a bíbor pletyka hajtásai elég törékenyek. Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajba ültesd.

Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Szaporítani dugványozással tudod a legkönnyebben a zebrapletykánál írt módszerrel.

Képek forrása:

Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0

Wikipédia / Szerző: Mokkie

Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek