Medinilla (Medinilla magnifica) gondozása, betegségei

medinilla
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A pompás medinilla bemutatása

medinilla

Kép forrása: Pixabay.com

A pompás medinilla (Medinilla magnifica) az egyik legkülönlegesebb virágzó szobanövény, a  kb. 400 fajt számláló medinilla nemzetség egyik legszebb faja.

A Fülöp-szigetek esőerdeiben, ami a növény eredeti élőhelye, 2métert is meghaladó cserjévé fejlődik, szobanövényként tartva, ennél jóval kisebb marad. Nagyméretű, akár 30cm-es levelei közül bukkannak elő száron csüngő bimbói.

Ezekből a bimbókból fejlődnek ki hatalmas rózsaszín virágai, melyeknek a medinilla páratlan szépségét köszönheti.

A virágrügyek képződését, minimum 2 hónapos nyugalmi időszak előzi meg. Ha kialakultak a bimbók, attól kezdve, ne forgasd a medinilla cserepét.

A pompás medinilla igényei, gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

medinilla

Kép forrása: Flickr / Szerző: TANAKA Juuyoh (田中十洋) / Licence: CC BY 2.0

A medinilla fény és melegigényes növény, a tűző napot viszont nem szereti, ezért keress számára, világos, de nem tűző napos, meleg helyet.

A medinilla nyugalmi időszaka télen van, ilyenkor hűvösebb kb. 15fokos helyen tartsd, ezzel ösztönözheted a virágzást is.  Ha esetleg van télikerted, akkor tartsd inkább ott.

Öntözés, tápoldatozás

A téli nyugalmi időszakot leszámítva a medinilla vízigényes növény, ezért gyakran kell öntöznöd, tartsd mindig kissé nyirkosan a földjét.

Télen csak nagyon kevés vizet adj neki, majd amikor megjelennek a bimbói kezdd el növelni az öntözővíz mennyiségét.

Az öntözéshez ne használj hideg és meszes vizet. A víz lágyítható, ha egy éjszakára állni hagyod, így leülepedik a mész és a klór is elpárolog. A virágzás tápanyagigényes folyamat, ezért márciustól, augusztusig kéthetente adj a növénynek tápoldatot is.

Párásítás

medinilla

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: C T Johansson

A medinilla kifejezetten páraigényes növény, ezt a páraigényt közvetlen és közvetett párásítással tudod biztosítani a számára.

Közvetlen párásításként gyakran permetezd vízzel a növény leveleit.

Átültetés, szaporítás, metszés

Ha úgy érzed, hogy elérkezett az átültetés ideje, akkor annak elvégzésére, a legjobb időszak a tavasz.

Az átültetéshez használj homokkal kevert B típusú virágföldet. Szaporítani dugványozással lehet, de ez otthoni körülmények között nem egyszerű. Ha a medinilla formája csúnyává válik, akkor az elfásodott részig vágd vissza.

Betegségek, kártevők, gondozási hibák

Ha túlságosan hideg helyen tartod és kihül a földje, vagy nagyon száraz a levegő, akkor növekedési problémák jelentkezhetnek. Szárazság hatására barnulhatnak a levelei, és megtámadhatják a takácsatkák is.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: C T Johansson

Flickr / Szerző: TANAKA Juuyoh (田中十洋) / Licence: CC BY 2.0

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek