Puszpáng (Buxus sempervirens) gondozása, szaporítása

buxus
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A puszpáng (Buxus sempervirens) bemutatása, gondozása

buxus

Kép forrása: Pixabay.com

A puszpángot (Buxus sempervirens) talán szinte senkinek sem kell bemutatnom, a kertek, valamint a parkok közkedvelt jól metszhető örökzöld cserjéje. Jól alakítható, ezért a barokk idején, a tiszafához hasonlóan előszeretettel használták a mértani kertekben formára nyírva.

buxus

Kép forrása: Pixabay.com

A buxus elég lassan növekszik, léteznek alacsonyabb változatai, amelyek kb. egy méteres magasságig nőnek csak. Ha buxust ültetsz, arra azért számítanod kell, hogy akár a 3 méteres magasságot is elérheti. Fontos megemlítenem, hogy a növény mérgező.

Ahogy korábban említettem, nagyon jól alakítható, ezért sövénynek, térhatárolónak is kiváló. További jó tulajdonsága, hogy nagyon sűrű az ágrendszere, és az apró levelekből álló lombozata, ezért szinte áthatolhatatlan, távol tartja a kíváncsi tekinteteket.

buxus

Kép forrása: Pixabay.com

További jó adottsága, hogy egyszerű gondozni, bár a selyemfényű puszpángmoly megjelenése árnyalja ezt a képet. Ez a kártevő hatalmas pusztítást képes végezni a kert buxus állományában.

Bármilyen fényviszony mellett szépen fejlődik, ezért akár árnyékba is ültetheted. A talaj tekintetében sem különösebben kényes, arra ügyelj, hogy jó vízáteresztő földbe ültesd.

Átlagos vízigényű növény, száraz nyarakon meghálálja az öntözést. Metszeni elég évente egy alkalommal, ősz elején. Szaporítani dugványozással, félfás, vagy fás dugvánnyal tudod.

A puszpáng rettegett kártevője, a selyemfényű puszpángmoly

selyemfényű puszpángmoly

Kép forrása: Pixabay.com

A puszpáng kártevői közül, a selyemfényű puszpángmolyt (Cydalima perspectalis) lehet kiemelni, amely csúnya károkat, tarrágást is képes okozni.

Magyarországon csak a közelmúltban jelent meg ez a rendkívül káros rovar. A moly hernyói felelősek a károkért, fokozatosan bekebelezik a növény levélzetét.

selyemfényű puszpángmoly hernyója 2

Kép forrása: Pixabay.com

Felismerésük nagyon könnyű, a hernyók fehér szövedéke, rágásnyoma, és ürüléke, egyértelmű jelek. Enyhébb kártétel esetén megoldást jelent, az elpusztított részek levágása és elpusztítása. Súlyosabb esetben vegyszeres növényvédelmet kell alkalmaznod.

A puszpáng szaporítása dugványozással

buxus

Kép forrása: Pixabay.com

Dugványokat készíthetsz a levágott ágvégekből, valamint a nagyobb, vastagabb ágakból is. Utóbbiakat, közvetlenül a kertben dugványozhatod.

A dugványozáshoz edényre, kb. 7 cm-es ágvégekre, valamint lazább szerkezetű ültetőközegre, és gyökereztető hormonra van szükség. A levágott ágvégekről szedd le a legalsó leveleket, és mártsd őket gyökereztető hormonba.

buxus

Kép forrása: Pixabay.com

Ültesd el a hajtásokat, a laza szerkezetű földdel töltött edénybe, és öntözd meg őket. Fedd le fóliával, és keress az edény számára árnyékos helyet. Biztosíts megfelelő páratartalmat és nedvességet a gyökeresedés ideje alatt.

A nagyobb ágakat a kertben, egy sorba ültesd el és tartsd nedvesen. Ezek a nagyobb dugványok lassabban eresztenek gyökeret.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Gazigazító

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek