Sáfrányos Zebralevél (Calathea crocata) gondozása

sáfrányos zebralevél
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A sáfrányos zebralevél (Calathea crocata) bemutatása, gondozása

sáfrányos zebralevél

Kép forrása: Flickr / Szerző: Dietmut Teijgeman-Hansen / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A sáfrányos zebralevél (Calathea crocata) a nyílgyökérfélék családjába tartozik, Amerika trópusi vidékein őshonos. Különleges árnyalatú levélzetével díszítő levéldísznövény, melyet szobanövényként nevelhetsz.

A sáfrányos zebralevél egy igen izgalmas külsejű zebralevél faj. Levélzetén kívül, sárga, hosszú száron nyíló virágaival is díszít. Levelei egészen sötét, zöld árnyalatúak, szélük hullámos, a levelek fonákja sötétlila árnyalatú.

Elhelyezés, hőmérséklet

Egész évben félárnyékos vagy világos környezetet, napközben legalább 20, éjjel minimum 16 fokos hőmérsékletet igényel. Kevés fény hatására mintázata kifakul, emiatt veszít szépségéből. Ha túl hideg a földje, növekedési problémák jelentkezhetnek.

Öntözés, tápoldatozás

Az öntözés során tartsd földjét mérsékelten nyirkosan, ne öntözd túl, de ne is hagyd, hogy kiszáradjon a földje. Az öntözéshez lágy, szobahőmérsékletű vizet használj. Tápoldatozni kis töménységű tápoldattal lehet, márciustól augusztusig kéthetente. A többi évszakban hagyd el a tápoldatozást.

Párásítás

A sáfrányos zebralevél eredeti trópusi élőhelyéből adódóan igényli a magas páratartalmat, szereti ha a helyiség levegője, ahol tartod párás. A magas páratartalmat gyakori permetezéssel biztosíthatod számára. 

Átültetés, szaporítás

Átültetni évente kell, erre nyáron érdemes sort kerítened. Az ültetéshez A virágföldet használj, melynek szerkezetét pl. hungarocell darabok hozzákeverésével lazíthatod, ha szükségét érzed. Szaporítani is ilyenkor érdemes, így csak egyszer kell bolygatnod a növényt. Szaporítani a gyöktörzs osztásával tudod.

Összefoglalva:

Elhelyezés: helyéül világos, vagy félárnyékos, szobahőmérsékletű helyet keress. A nappali hőmérséklet legalább 20fok legyen, és éjszaka se legyen hidegebb a lakás 16foknál.

Öntözés: az öntözés során tartsd mindig kicsit nedvesen a földjét, de a túlöntözést kerüld.

Tápoldatozás: tavasszal és nyáron kéthetente adj neki tápoldatot, a többi évszakban elhagyhatod a tápoldatozást.

Párásítás: eredeti élőhelyéből adódóan páraigényes növény, ezért rendszeresen kell párásítanod.

Átültetés: évente egyszer nyáron kell átültetni, A típusú virágföldbe.

Szaporítás: szaporítani a nyári átültetéskor a gyöktörzs osztásával és elültetésével tudod.

Kártevők, betegségek: problémák a nem megfelelő gondozásból adódhatnak. Ha a talaj túl hideg, akkor növekedési problémák lépnek fel, fényhiányos helyen kifakul a növény mintázata.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Dietmut Teijgeman-Hansen / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Forrás: Szobanövények – Halina Heitz

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek