Selyemmályva (Abutilon × hybridum) gondozása, teleltetése

selyemmályva
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A selyemmályva (Abutilon × hybridum) bemutatása, gondozása

selyemmályva

Kép forrása: Flickr / Szerző: Bernard Spragg. NZ / Licence: CC0 1.0

A selyemmályva (Abutilon × hybridum) szobanövényként és teraszon dísznövényként is tartható mályvaféle, amely a szubtrópusi területekről származik.

Tavasztól-őszig nyíló sárga, narancs, piros és fehér színben játszó harang alakú virágai miatt méltán népszerű növény. A selyemmályva gondozása nem különösebben nehéz, de néhány dologra azért oda kell figyelned.

Legszebben világos, kellemesen meleg, de nem tűző napos helyen fejlődik, ezért ilyen helyet célszerű választanod számára. Télen 14 fok körüli hőmérsékleten kell teleltetned.

Ültetéséhez jó vízáteresztő képességű talajt válassz. Virágzási időszakában gyakori öntözést igényel és heti egyszeri tápoldatozást. Télen csökkentened kell az öntözés mennyiségét. Közepesen páraigényes növényként tartjuk számon, ezért ha néha vízzel permetezed a leveleit, azt meghálálja.

A selyemmályva metszést is igényel, a tavaszi visszametszéssel, szép bokros formát érhetsz el. A teleltetés előtt szintén érdemes felére visszametszened a növényt. Szaporítani dugványozással tudod, ősz végén, vagy kora tavasszal hajtásdugvánnyal.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Bernard Spragg. NZ / Licence: CC0 1.0

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Tartalomjegyzék
selyemmályva

Hasonló cikkek