Sétányrózsa (Lantana camara) gondozása, teleltetése, metszése, szaporítása

sétányrózsa
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A sétányrózsa (Lantana camara) bemutatása, gondozása

sétányrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A sétányrózsa, lantana vagy színváltóvirág (Lantana camara) Dél-Amerikában őshonos évelő dísznövény, melyet a a vasfűfélék családjába sorolunk. A tavasz végétől, egészen őszig ontja virágait, látványos virágzatával könnyedén hódította meg az európai kertészek szívét.

Levelei haragos zöld színűek és lándzsa alakúak, jó hátteréül szolgálnak a tömött, félgömb formájú élénk virágoknak. Magyarországon teleltetést igényel, ez a dézsás növénynek sem utolsó, enyhén mérgező dísznövény.

sétányrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A sétányrózsa gondozása viszonylag egyszerű. Amire kiemelten figyelned kell, az nem más, mint a megfelelő fényviszonyok biztosítása. Ha túlságosan árnyékos helyen tartod, akkor egyáltalán nem virágzik, ugyanakkor a tartós tűző napot sem szereti.

Keress tehát olyan helyet, ahol világos van, és néhány órán keresztül éri csak erősebb napfény. Vízigényes növény, ezért rendszeres öntözést igényel. Szaporítani dugványról és magról tudod.

A sétányrózsa teleltetése

sétányrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A sétányrózsa nagyon hosszan tavasz végétől, egészen az ősz elejéig káprázatos virágokkal díszíti a kertet. Ahhoz, hogy következő évben is gyönyörködhess szépségében, a hűvös idő beköszöntével gondoskodnod kell a növény teleltetéséről.

A sétányrózsa teleltetés szempontjából igen hálás növény, ugyanis többféle helyen is teleltetheted. Teleltetési helyként világos, vagy akár teljesen sötét helyiséget is választhatsz. Az ideális teleltetési hőmérséklet 5-10fok körül van.

Tennivalók a teleltetés előtt

Mielőtt a sétányrózsát a teleltetési helyére vinnéd, érdemes átnézned a növényt nincsenek-e rajta kártevők (sétányrózsa esetében leggyakoribb az üvegházi molytetű), ha vannak, akkor először távolítsd el őket, így megelőzhető, hogy teleltetés közben a kártevők a többi teleltetett növényt is megfertőzzék.

Ezt érdemes más teleltetésre kerülő növény esetében is elvégezned, ahogy a növény portalanítását, megtisztítását is.

A teleltetés

A világos és a sötét helyen történő teleltetés, egy kicsit eltér egymástól. Ha sötét helyen szeretnéd teleltetni a sétányrózsát, akkor kicsit drasztikus módszerhez kell folyamodnod, ami nem más, mint az ágak visszavágása, egészen a tövig.

Ha világos helyet, például egy lépcsőházat, vagy verandát választasz, akkor elegendő az ágakat egyharmadukig visszavágni. Ahogy a legtöbb növényre, úgy a sétányrózsára is igaz, hogy télen elég mértékkel öntözni, éppen csak annyira, hogy földje ne száradjon ki teljesen.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek