A sétányrózsa (Lantana camara) gondozásnak trükkjei

A sétányrózsa (Lantana camara) bemutatása, gondozása

sétányrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A sétányrózsa, lantana vagy színváltóvirág (Lantana camara) Dél-Amerikában őshonos évelő dísznövény, melyet a a vasfűfélék családjába sorolunk. A tavasz végétől, egészen őszig ontja virágait, látványos virágzatával könnyedén hódította meg az európai kertészek szívét.

Levelei haragos zöld színűek és lándzsa alakúak, jó hátteréül szolgálnak a tömött, félgömb formájú élénk virágoknak. Magyarországon teleltetést igényel, ez a dézsás növénynek sem utolsó, enyhén mérgező dísznövény.

sétányrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A sétányrózsa gondozása viszonylag egyszerű. Amire kiemelten figyelned kell, az nem más, mint a megfelelő fényviszonyok biztosítása. Ha túlságosan árnyékos helyen tartod, akkor egyáltalán nem virágzik, ugyanakkor a tartós tűző napot sem szereti.

Keress tehát olyan helyet, ahol világos van, és néhány órán keresztül éri csak erősebb napfény. Vízigényes növény, ezért rendszeres öntözést igényel. Szaporítani dugványról és magról tudod.

A sétányrózsa teleltetése

sétányrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

Teleltetni teljesen sötétben és világosabb helyen is lehet. Amennyiben sötétben szeretnéd teleltetni, akkor bátran vágd vissza tövig az ágait. Ha egy világosabb lépcsőházban, vagy verandán telelteted, elegendő egyharmadáig visszavágni a növényt.

A teleltetés alatt csökkentened kell az öntözés mennyiségét, épp csak annyira öntözd, hogy ne száradjon ki a földlabda teljesen. A teleltetési hely ideális hőmérséklete 5-10 fok körül van.

Képek forrása: Pixabay.com