Szobafenyő (Araucaria heterophylla) gondozása, szaporítása

szobafenyő
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A szobafenyő (Araucaria heterophylla) bemutatása, gondozása

szobafenyő

Kép forrása: Pixabay.com

A szobafenyő az araukáriafélék családjába tartozó növény, mely a Norfolk-szigeteken őshonos. Norfolk-szigeti araukária és norfolk-szigeti fenyő néven is ismerheted.

Eredeti élőhelyén hatalmas, akár 60méteres magasságot is elérő faóriássá fejlődik. Felfedezése, a híres botanikus Sir Joseph Banks és Cook kapitány nevéhez köthető.

A szobafenyő díszét szinteket alkotó szabályos ágrendszere adja, melyek vízszintes helyzetben, szimmetrikusan helyezkednek el.

Elhelyezés, hőmérséklet

szobafenyő

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David Stang

A szobafenyőt olyan helyen érdemes tartanod, ahol minden irányból egyformán éri a fény. Világos helyen érzi jól magát, a tűző napot viszont nem szereti. Ha olyan helyen neveled, ahol, csak egy irányból kap fényt, akkor a fény felé fog növekedni.

Télen hűvös 10-16fok körüli hőmérsékletet igényel, az év többi időszakában teljesen megfelelő számára az átlagos szobahőmérséklet is. Nyáron, félárnyékos helyen, szabadban is tarthatod.

Öntözés, tápoldatozás

szobafenyő

Kép forrása: Pixabay.com

A szobafenyő átlagos vízigényű növény, földjét tartsd mérsékelten nedvesen, de ne öntözd túl. Télen ritkábban öntözd.

Tavasszal és nyáron érdemes kis töménységűre hígított tápoldatot is adni neki 2-3 hetente, ősszel és télen nem kell tápoldatoznod.

Párásítás

szobafenyő

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David Stang

A szobafenyő kedveli a párás levegőt, melyet közvetlen párásítással, a levelek vízzel való permetezésével biztosíthatsz számára. Erre főleg a fűtési szezonban figyelj, mivel a fűtés nagyon szárítja a levegőt, és a növény ezt rosszul viseli.

Átültetés

Érdemes 2-3 évente átültetned, ezt tavaszra időzítsd. Az átültetéshez a savanyú kémhatású A típusú virágföld a legalkalmasabb.

Szaporítás

Szaporítani dugványozással tudod, fejdugvány segítségével, ezt a téli hónapokban érdemes megpróbálnod. A sikeres gyökeresedéshez magas talajhőmérsékletre van szükség.

Betegségek, kártevők

szobafenyő

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Liné1

Kártevők megjelenése nem kimondottan jellemző a szobafenyőre. A problémák nagy részét a nem megfelelő tartási körülmények okozzák. A helytelen gondozást a szobafenyő logó ágakkal, valamint a tűlevelek és az oldalágak lehullásával jelzi.

A tüneteket okozhatja a meleg és száraz levegő, a téli túlöntözés, valamint a növekedési időszakban, azaz tavasszal és nyáron történő alulöntözés is.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: Liné1

Wikipédia / Szerző: David Stang

Wikipédia / Szerző: David Stang

Felhasznált irodalom: Halina Heitz – Szobanövények

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek