Szobafikusz (Ficus elastica) gondozása, szaporítása

szobafikusz
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A szobafikusz (Ficus elastica) bemutatása, gondozása

szobafikusz

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mokkie

A szobafikuszt (Ficus elastica) talán nem is kell bemutatnom, annyira elterjedt szobanövény Magyarországon. Eredeti élőhelye Malajzia és India. Ismertsége és népszerűsége a csüngőágú fikusz (Ficus benjamina) vagy ahogy sokan ismerik kislevelű fikuszéval vetekszik.

Szinte összetéveszthetetlen, hatalmas, kerek, sötétzöld színű fényes leveleivel, amelyeket, a határozott főér szel ketté.

Nagytermetű szobanövény, szépsége akkor érvényesül igazán, ha biztosítod számára a szükséges teret. Jó választás egy tágas, világos nappaliba.

Elhelyezés, hőmérséklet

Nincsenek extrém igényei, ahogy a legtöbb fikusz, így a szobafikusz esetében sem jó választás, ha huzatos helyen tartod. Keress számára kellemesen meleg és világos, tűző naptól, huzattól mentes helyet.

Öntözés, párásítás, tápoldatozás

ficus elastica

Kép forrása: Pixabay.com

Páratartalom igénye közepes, a párásítást meghálálja. Ha túlságosan száraz és fűtött, meleg a szoba levegője, az kedvez a pajzstetvek, takácsatkák és tripszek megjelenésének. A párásításra jó módszer a közvetlen párásítás, azaz a levelek vízzel való permetezése.

Közepes vízigényű szobanövény, a nyári melegebb időszakban, legalább 4 naponta adj neki vizet, télen ennél ritkábban öntözd. Ne öntözd túl, a pangó víz ártalmas, és levélhullást eredményez.

A tápanyagok utánpótlásáról, rendszeres tápoldatozással gondoskodj, nyáron kéthetente adj a növényednek tápoldatot.

Átültetés, szaporítás

Ha szükségesnek látod az átültetést, mert kinőtte a szobafikusz a cserepét, vagy kimerült és elhasználódott a földje, akkor tavasszal B típusú virágföldbe ültesd át.

Szaporítani dugványozással tudod, ehhez kellemesen meleg, világos hely, és pára szükséges. A dugványozáshoz levágott hajtáscsúcsot és szárdugványt is használhatsz!

Kártevők betegségek

Túlságosan száraz levegőjű, fűtött helyiségben takácsatkák, pajzstetvek és tripszek is károsíthatják. Huzatos helyen, valamint túlöntözés hatására hullajthatja leveleit. Ha télen túl hűvös és hideg helyen tartod szintén ledobhatja leveleit.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: Mokkie

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek