Szobai Futóka (Epipremnum aureum) gondozása

Epipremnum-aureum
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A szobai futóka (Epipremnum aureum) bemutatása, gondozása

Epipremnum-aureum

Kép forrása: Pixabay.com

A szobai futóka vagy szobalián (Epipremnum aureum) kúszónövény, melyet a kontyvirágfélék családjába sorolunk. Az üzletekben csüngő változatban, valamint mohakaróra felfuttatva is találkozhatsz vele.

Márványos mintázatú, szív alakú leveleivel díszít, ámpolnába függesztve, vagy támaszték mellett felfuttatva egyaránt szép látványt nyújt, ez a viszonylag egyszerűen nevelhető szobanövény.

Epipremnum aureum

Kép forrása: CityPlant.hu

Nagyon hasznos szobanövény, mivel aktívan részt vesz a levegő tisztításában, nemcsak éltető oxigént állít elő, hanem csökkenti a levegőben található káros anyagok (pl. formaldehid, benzol) mennyiségét is a NASA tanulmánya szerint, melyet a légtisztító növényekről készítettek.

A szobai futóka gondozása elég egyszerű, emiatt intézményekbe, irodákba is kitűnő választás. Nem véletlenül használják a növénydekorációk kivitelezése során is.

Epipremnum-aureum

Kép forrása: Pixabay.com

Elhelyezéséhez keress kellemesen meleg, világos, vagy félárnyékos, nem tűző napos helyet. Tolerálja a szárazabb levegőt is, ezért, ha megfeledkezel a párásításról, nem történik tragédia, ha néha permetezel egy kis vizet a leveleire nagyon hálás lesz érte.

Vízigénye átlagos, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, télen valamivel ritkábban öntözd. Ha tavasszal és nyáron rendszeresen tápoldatozod, egészséges, szép levélzettel jutalmaz meg.

Tavaszi átültetéséhez, tőzeges, laza szerkezetű virágföldet válassz.

Képek forrása:

CityPlant.hu

Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Tartalomjegyzék
Epipremnum-aureum

Hasonló cikkek