Téltemető (Eranthis hyemalis) gondozása, ültetése

téltemető
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A téltemető (Eranthis hyemalis) bemutatása, gondozása

téltemető

Kép forrása: Pixabay.com

A téltemető (Eranthis hyemalis) védett évelő növény, mely a boglárkafélék családjába tartozik. Az apró, alig arasznyi téltemető természetes élőhelyét a ligeterdők, gyertyános-tölgyesek jelentik, ahol háborítatlanul összefüggő élénksárga szőnyeget alkothat.

téltemető

Kép forrása: Pixabay.com

Élénksárga virága alatt, valamint szárán erősen szeldelt, mutatós leveleket is visel. A kertben, félárnyékos évelő ágyba érdemes ültetni, ezt a már február végén is virágokat bontó, igazán vidám külsejű kis növényt. Amellett, hogy védett, a téltemető mérgező növény is!

téltemető

Kép forrása: Pixabay.com

A téltemető nem igényel túl sok gondoskodást, elsősorban a talajjal szemben vannak különlegesebb igényei. Kedveli a tápanyagban gazdag, humuszos, jó vízáteresztő képességű talajtípusokat. Inkább a félárnyékos fekvést szereti, ezért jó választás, ha árnyékosabb helyre keresel évelő növényt.

téltemető

Kép forrása: Pixabay.com

Szaporítani hagymáról tudod az ősz folyamán. Az ültetés során figyelj rá, hogy ne legyen túl száraz a talaj, valamint, hogy hagymáit nagyon sekélyen, kb. 1,5cm mélyen ültesd el. Szaporodásában a természet is segítségedrere lehet, a termések magjait, gyakran a hangyák hordják szét.

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Tartalomjegyzék
téltemető

Hasonló cikkek