Tiszafa (Taxus baccata) gondozása, ültetése, metszése, szaporítása, betegségei

tiszafa
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A tiszafa (Taxus baccata) bemutatása, gondozása

tiszafa

Kép forrása: Pixabay.com

A tiszafát talán szinte senkinek sem kell bemutatnom, mivel Magyarországon is nagyon népszerű ez a fenyőre hasonlító, a tiszafafélék családjába tartozó örökzöld növény.

Hosszú életű, nagyon lassan növekedő, jól formázható örökzöld fa, amelyet a tájépítészek is felfedeztek maguknak. Mivel metszéssel szépen alakítható, ezért a barokk kertekben is előszeretettel használták, különféle mértani formákra nyírva, vagy sövényként.

tiszafa

Kép forrása: Pixabay.com

Korábban leírt előnyei mellett, esztétikai értékéről sem szabad megfeledkezni. Sötétzöld színű tűszerű levelekkel tömött ágai, valamint szeptember környékén megjelenő élénkpiros termései igazán szép megjelenést kölcsönöznek neki.

Fontos megemlítenem, hogy a termés magköpenyén kívül, a növény többi része mérgező!

tiszafa

Kép forrása: Pixabay.com

Ha úgy döntesz, hogy szeretnéd a kertedben nevelni ezt a nagy múltú növényt, igazán könnyű dolgod lesz, ugyanis a tiszafa elég igénytelen, a fényviszonyokra, és a talajra sem kényes, bátran ültetheted akár árnyékos helyre is.

A talaj tekintetében sincsenek speciális igényei, csak arra kell ügyelned, hogy jó vízáteresztő képességű talajba ültesd. A szennyezett levegővel szemben szintén ellenálló, ezért, ha városban élsz, akkor is nyugodt szívvel választhatod. Szaporítani félfás dugvánnyal, valamint magról is tudod.

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Tartalomjegyzék
tiszafa

Hasonló cikkek