Törpe Banán (Musa sp.) gondozása

banán levél
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A törpe banán (Musa sp.) bemutatása

banán

A fiatal növény / Kép forrása: Pixabay.com

A törpe banán (Musa sp.), nagyobb termetű  rokonaihoz hasonlóan évelő növény.

Az üzletekben és kertészetekben, egy viszonylag kicsi, és ennek megfelelően nem túl nagy cserében lévő növényként vásárolhatod meg. A szerény méret azonban csalóka!

A kifejlett törpe banán mérete a 2 méteres magasságot is könnyedén elérheti.

Mielőtt megvennéd, mindenképpen mérlegeld, hogy biztosítani tudod-e számára a megfelelő nagyságú helyet.

Vásárlását, március-április környékére időzítsd, így amire a teleltetésre kerül sor, már erősebb, nagyobb növényed lesz. A törpe banánt, lakásban és szabadban is tarthatod. Miután hazavitted, érdemes valamivel nagyobb cserépbe ültetned.

Törpe banán tartása lakásban

banán levél

Kép forrása: Pixabay.com

Válassz számára meleg és világos helyet, mivel fényigényes növény. A legideálisabb számára a 20-25 fok körüli hőmérséklet.

Arra mindenképpen ügyelj, hogy a hőmérséklet 16foknál ne legyen kevesebb.

Ültetéséhez nagyméretű edényt válassz, tápanyagban gazdag, enyhén savanyú földbe ültesd.

Mivel trópusi területeken honos, ezért igényli a magas páratartalmat, amit a levelek permetezésével biztosíthatsz számára.

Vízigénye nagy, különösen nyáron, melegben figyelj erre, télen jóval kevesebb vizet adj neki. Öntözd rendszeresen, de földje soha ne legyen túlságosan vizes.

A vízhiányt, valamint az alacsony páratartalmat a levelek barnulása jelzi. A téli időszakban a levelek rothadását idézheted elő, a levelekre, és a levél tövére kerülő öntözővízzel.

A nyári időszakban, havonta egyszer gondoskodj tápanyag utánpótlásról. Ha nem gondoskodsz elegendő mennyiségű tápanyagról, akkor a növény növekedése, az új hajtások képződése is leáll.

A huzatra kényes, ezért huzatos helyre ne tedd. Ha megfelelően gondozod, akár 3-4 év elteltével termést is hozhat.

Törpe banán tartása szabadban

Szabadban hasonló módon kell gondozni, mint lakásban, a különbség annyi, hogy a növény ki van téve a nyári kánikulának, ettől árnyékosabb, védett helyre történő elhelyezéssel óvhatod.

Gondoskodnod kell a szabadban tartott törpe banán teleltetéséről is. A teleltetés történhet kb. 10 fok körüli hőmérsékleten, olyan helyen, ahol fényt is kap a növény. Termőkoráig, fűtetlen helyen is teleltetheted, ebben az esetben takarással kell óvnod a fagytól. Ha lakásban telelteted, keress számára a fűtőtesttől távol eső, de az ablakhoz közeli, világos helyet.

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek