Vérvirág (Scadoxus multiflorus) gondozása, teleltetése

vérvirág
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A vérvirág (Scadoxus multiflorus) bemutatása, gondozása

vérvirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: Challiyil Eswaramangalath Pavithran Vipin / Licence: CC BY-SA 2.0

A vérvirág (Scadoxus multiflorus) Dél-Afrika területéről származó, különlegesen szép növény, amely az amarillisz félék családjába tartozik. Lakásban, valamint szabadban egyaránt tarthatod. Fagyérzékeny növény, emiatt a szabadban tartott példányok teleltetést igényelnek.

A vérvirág érdekességét gömb formájú, tenyérnyi virága adja, amelyet akár 200 darab aprócska csillag alakú virág is alkothat. Hogy még inkább vonzza a tekinteteket, virága élénkpiros, narancssárgás színben játszik. A vérvirág mérgező növény.

A kertben cserépbe és szabadföldbe ültetve is nevelheted. Jól érzi magát a kert, nagyobb fák alatti, árnyasabb részén is, világos, félárnyékos helyet egyaránt választhatsz számára.

vérvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző:  Roland zh

Víz és tápanyagigényes növény, ezért tápanyagban gazdag, jó szerkezetű nedves talajba ültesd. Vízigényét rendszeres öntözéssel elégítheted ki, nyugalmi időszakában kevesebb vízzel is beéri.

Az első fagyok előtt vidd a lakásba a cserépbe ültetett vérvirágot, a szabadföldbe ültetett gumókat ásd ki és teleltesd át fagyvédett helyen. A kiásott gumókat a fagyveszély elmúltával tavasszal ültetheted el.

Szaporítani hajtásról és magról is lehet. Magjait tavasszal, kb. 2-3 cm mélyre kell vetni.

Képek forrása:

Flickr / Szerző: Challiyil Eswaramangalath Pavithran Vipin / Licence: CC BY-SA 2.0

Wikipédia / Szerző:  Roland zh

Forrás: Édenkert

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Tartalomjegyzék
vérvirág

Hasonló cikkek