Anyósnyelv (Sansevieria) gondozása, szaporítása, betegségei – anyósnyelv fajták képekkel

Sansevieria trifasciata
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

Az anyósnyelv (Sansevieria) bemutatása

Sansevieria trifasciata

Sansevieria trifasciata / Kép forrása: CityPlant.hu

Az anyósnyelv (Sansevieriaa trópusi Nyugat-Afrikából származik, az agávefélék családjába tartozó növény. Egyszerűen nevelhető, hálás szobanövény, szinte elpusztíthatatlan. A különféle anyósnyelv fajok jól illeszkednek a modern stílusú lakások dizájnjához is.

Remek választás az anyósnyelv, ha olyan növényt keresel, amivel nem kell sokat törődni. Az anyósnyelv jól tűri a szárazságot, így az sem okoz gondot, ha néha megfeledkezel az öntözésről. A nem mintás szélű változatok, árnyékos helyen is megélnek, így fényhiányos helyen is bátran tarthatod őket.

Az anyósnyelv sárga szélű változata Sansevieria trifasciata légtisztító növény, a levegőben lévő káros anyagok pl. a triklór-etilén és a benzol mennyiségét is csökkenti a NASA tanulmánya szerint.

Gyakori anyósnyelv fajok

Sansevieria cylindrica

Sansevieria cylindrica / Kép forrása: CityPlant.hu

Az üzletekben a Sansevieria trifasciata számos változata előfordul, ilyen például Sansevieria trifasciata ‘Zeylanica’, amelynek lapított levelei zöld színűek, viszont nincs sárga színű szegélyük. A Sansevieria trifasciata törpe változatban is kapható, a törpe anyósnyelvet Sansevieria trifasciata ‘Hahnii’ névvel jelölik.

A képen a zöld és ezüst színű változat, a Sansevieria trifasciata ‘Silver Hahnii’ látható, de a sárga csíkos szélű fajta törpe változatát is forgalmazzák az üzletek, ezt Sansevieria trifasciata ‘Golden Hahnii’ névvel kell keresned.

A hengeres anyósnyelv (Sansevieria cylindrica) külseje eltér a régebb óta népszerű anyósnyelv fajtáktól. Levelei nem lapítottak, hanem hengeresek, a végük felé egyre keskenyednek, hegyesednek. Az üzletek és kertészetek kínálatában előfordul, hogy a leveleket összefonva, vagy a hengeres levelek végét színes „sapkával” díszítve árulják.

Az anyósnyelv (Sansevieria) igényei, gondozása

Sansevieria trifasciata 'Silver Hahnii'

Sansevieria trifasciata ‘Silver Hahnii’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Dinkum

Elhelyezés, hőmérséklet

Az anyósnyelv helyéül, napos, világos vagy félárnyékos helyet is választhatsz. Az átlagos szobahőmérsékletű helyeket kedveli igazán, a helyiség ahol tartod, lehetőleg legalább 15 fokos legyen.

Öntözés, párásítás, tápoldatozás

Az anyósnyelv vízigénye alacsony, elég csak mértékkel öntöznöd, a föld felszínét nyugodtan hagyhatod kiszáradni két öntözés között. Tápoldatozni elég csak a nyári időszakban, ilyenkor 2-3 hetente tápoldatozd.

Az anyósnyelv jól bírja a lakások szárazabb levegőjét is, ami más szobanövények esetében pl. a fűtési szezonban problémát jelent. Emiatt a párásítással nem kell foglalkoznod.

Átültetés

Évente ültesd át lapos ültetőedénybe B típusú virágföldbe. Szaporítani oldalhajtásokkal, tőosztással, esetleg levéldugványozással lehet.

Az anyósnyelv szaporítása

Az anyósnyelv szaporítása levéldugvánnyal

Sansevieria trifasciata Zeylanica

Sansevieria trifasciata ‘Zeylanica’ / Kép forrása: CityPlant.hu

Az anyósnyelvet ezzel a módszerrel nyáron szaporíthatod, azt azonban fontos megemlíteni, hogy csíkos szélű fajták esetében is csak egyszínű utódokat nevelhetsz így. Nincs más teendőd, mint egy idősebb levelet 6-8cm-es darabokra vágni, majd a darabokat, enyhén nedves homokba, vagy homokból, perlitből és tőzegből álló keverékbe dugni.

Amikor a darabok már gyökeret eresztettek, és hajtások is kezdenek fejlődni, akkor egy-egy cserépbe két-három ilyen darabot, ültess át, és neveld őket tovább.

Az anyósnyelv szaporítása sarjról

Ezt a szaporítási módszert érdemes a tavaszi átültetéssel együtt csinálnod, hisz ilyenkor, amúgy is megbolygatod a növényt, kiszeded cserepéből, és láthatóvá válnak a fiatal sarjak kiindulási pontjai is. Ez a módszer azért jobb, mert így az anyanövénnyel azonos tulajdonságú új növényekre tehetsz szert.

Szedd ki az anyósnyelvet a cserépből, és kissé lazítsd fel a gyökérzetét. Válassz le sarjakat, úgy, hogy azok gyökérrel is rendelkezzenek. A leválasztott sarjakat, valamint az anyanövényt is ültesd el. A fiatal növények számára elég, ha kis cserepet választasz.

Videó az anyósnyelv gondozásáról és szaporításáról:

Összefoglalva:

Elhelyezés: napos, világos és félárnyékos helyen egyaránt nevelheted. Árnyékosabb helyen, inkább a nem csíkos változatokat tartsd.

Öntözés: elég csak mértékkel öntöznöd, nyugodtan hagyd kiszáradni a föld felszínét.

Párásítás: jól bírja a szárazabb levegőt is, nem szükséges párásítanod.

Tápoldatozás: nyáron 2-3 hetente adhatsz neki tápoldatot, a többi évszakban elhagyhatod a tápoldatozást.

Átültetés: évente érdemes átültetned, amihez a B virágföld a legmegfelelőbb.

Szaporítás: a tavaszi átültetéskor a leválasztott sarjakkal, nyáron a feldarabolt levél dugványozásával szaporíthatod.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Dinkum

CityPlant.hu

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek