Azálea (Rhododendron simsii) gondozása

azálea
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

Az azálea (Rhododendron simsii) bemutatása, gondozása

azálea

Kép forrása: Pixabay.com

Az azálea (Rhododendron simsii) Japán, és Közép-Kína területén őshonos növény. Virágaival díszít, melyek az év szürkébb időszakában csempésznek vidámságot a lakásba. Virágzási ideje attól függően, melyik hibridről van szó, téltől tavaszig tart.

Elhelyezés, hőmérséklet

Az azálea a világos, vagy félárnyékos, kellemesen hűvös, friss, levegős helyet kedveli. Szabadban is tarthatod május közepétől félárnyékos helyen.

Ősszel és télen a Rhododendron Simsii hibridek 5-12, míg a Rhododendron obtusum példányai 5 fok körüli hőmérsékletet igényelnek. Amikor duzzadni kezdenek növény a bimbók, tedd melegebb, kb. 18 fokos helyre.

Öntözés, tápoldatozás

Az öntözés során lágyított vizet használj, mivel a növény nem bírja a meszes vizet. Kerülda pangó vizet, és a földlabda teljes kiszáradását is.

Nyáron bőségesen öntözd, ősszel tartsd kicsit szárazabban a talaját a bimbóképződéshez. A virágzás után augusztusig mészmentes, kis töménységű tápoldatot is adj a növénynek.

Egyéb tudnivalók

A virágzás után, rendszeresen távolítsd el az elszáradt virágokat, a növényt pedig azálea ültetőközegbe ültesd át kétévente.

Az azálea bokrosabb lesz, ha nyár elején többször visszavágod a hajtásokat. A korai, április előtt, vagy a virágzás során megjelenő hajtásokat távolítsd el. Szaporítása nem egyszerű, fejdugvánnyal történik 20-25 fokos talajban.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Szobanövények – Halina Heitz

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek