Az encián sikeres teleltetésének fortélyai

Az encián bemutatása

encián

Kép forrása: Pixabay.com

Az encián (Lycianthes rantonnetii vagy Solanum rantonnetii) Paraguay és Argentína területéről származó, Magyarországon dézsás dísznövényként tartott növény.

Tölcsér alakú, kékes vagy fehér színben játszó virágaival, könnyed, hosszúkás és egyben kerekded levelek alkotta levélzetével, teraszod különleges dísze lehet.

Látványos virágai májustól kezdve, egész nyáron díszítenek. Jól mutat önállóan is, de akár más balkon növényekkel is társíthatod. A hazai hideg telek, téli fagyok miatt teleltetést igényel, ennek menetéről olvashatsz a folytatásban.

Az encián teleltetése

encián

Kép forrása: Pixabay.com

Az encián teleltetése nem igazán tér el a többi dézsás növényétől. Kb. 5fok körüli teleltetési hőmérsékletet igényel, igaz 10fokig különösebb probléma nélkül áttelel.

Mielőtt elhelyeznéd téli pihenőhelyén, nézd át a növényt nincsenek-e rajta kártevők. Amennyiben kártevőket találsz, távolítsd el őket.

Először vegyszermentes megoldással próbálkozz, ha ez nem oldja meg a problémát, használj rovarölő szert. Ha nem találsz kártevőket, akkor is érdemes a növényt megtisztítanod a portól, szennyeződésektől.

A teleltetés helyéül védett, világos helyet válassz – bár sötétben is áttelel – és csak ritkán öntözd a növényt. Ha ezt a pár egyszerű tanácsot betartod, valamint tavasszal erőteljesen visszametszed, akkor nyáron igazi virágzuhataggal örvendeztet meg.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Bálint Gazda