Ibolyafa (Tibouchina urvilleana) gondozása, teleltetése

ibolyafa
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

Az ibolyafa (Tibouchina urvilleana) bemutatása, gondozása

ibolyafa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Roland zh

Az ibolyafa vagy hercegnővirág (Tibouchina urvilleana) Brazíliában őshonos örökzöld cserje, melyet intenzív növekedés jellemez. Magyarországon dézsás növényként tarthatod, ilyen körülmények között nagysága nem haladja meg a két métert.

Az ibolyafa igazán mutatós növény, levelei hosszúkásak, nagyméretűek, erezetük határozott, jól kiegészítik a lila virágok nyújtotta látványt, melyben júliustól kezdődően gyönyörködhetsz. Formáját metszéssel alakíthatod.

Elhelyezés, hőmérséklet

Az ibolyafa fényigényes növény, ezért világos, napos helyet is bátran választhatsz számára. Tápanyagigénye jelentős, ezért ültetőközege semleges vagy savas kémhatású tápanyagban gazdag talaj legyen.

Öntözés

Vízigénye átlagos, ezért rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel. Ne öntözd túl, de ne is hagyd kiszáradni a földjét. Jó szolgálatot tehet, ha a földjére mulcsot szórsz, ami segít, hogy a talaj lassabban száradjon ki, és ne is melegedjen át túlságosan.

Egyéb tudnivalók

Az ibolyafa, fagyérzékeny növény, emiatt itthon teleltetést igényel, világos, hűvös helyen. Kártevők közül a liszeske, és a tetvek okozhatnak problémát. Szaporítani magvetéssel és zölddugvánnyal lehet tavasszal, valamint később nyáron félfás dugvánnyal.

Védekezés az ibolyafa kártevői ellen

ibolyafa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Roland zh

A levéltetű felismerése és eltávolítása

A levéltetű jelenlétére a deformált valamint ragacsos levelek utalnak. A levéltetvek megjelenésének, különösen kedvez az alacsony páratartalom valamint a huzat. Megelőzésként párásíts, és keress olyan helyet a növény számára, ahol nincs huzat.

Ha mégis felbukkannak a tetvek, próbáld meg őket a növény szappanos vízzel való lemosásával, és csalánkivonat használatával eltávolítani. Ha ez nem használna, akkor vess be rovarölő szert.

Viaszos pajzstetű/pajzstetű felismerése és eltávolítása

A viaszos pajzstetvek megjelenésének szintén kedvez az alacsony páratartalom, előzd meg párásítással! Megjelenésüket torzult növényi részek, valamint a levélen felbukkanó vattaszerű pamacsok jelzik. Eltávolításuk hasonlóan történik, mint a levéltetveké.

A hagyományos pajzstetű a leveleken lévő félgömbszerű kártevőről ismerhető fel. Megjelenésének oka, valamint eltávolításának módja a viaszos pajzstetűével azonos.

Képek forrása: 

Wikipédia / Szerző: Roland zh

Wikipédia / Szerző: Roland zh

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek