Csarab (Calluna vulgaris) gondozása, ültetése, metszése

csarab
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.
csarab

Kép forrása: Pixabay.com

Egy korábbi bejegyzésemben 4 ősszel díszítő különleges növényt mutattam be neked. Abban az írásban említettem, hogy a díszkáposzta nagyon jól társítható más növényekkel, például a csarabbal is.

Részletesen nem írtam akkor a csarabról – na nem mintha, ne lenne káprázatosan szép -, de úgy gondoltam elég népszerű és ismert ősszel díszítő virág és inkább kevésbé ismert dísznövényekre és örökzöldekre összpontosítottam.

csarab

Kép forrása: Pixabay.com

Úgy gondoltam, hogy ez a rendkívül mutatós növény, melyet seprűvirág néven is ismerhetsz megérdemel egy külön bejegyzést.

A közönséges csarab (Calluna vulgaris) alacsony-közepes termetű évelő örökzöld cserje, mely Európa szerte gyakori a természetben és az otthonokban is. Norvégia nemzeti virága, Skóciában a menyasszonyi csokrokba kötik fehér színű változatát, mivel a jó szerencse jelképének tartják.

A csarab remek választás balkonládába, valamint a kertbe egyaránt, ha megfelelő helyre és talajba ülteted, nagyon hosszan gyönyörködhetsz rózsaszín, fehér, piros, vagy sárga virágzatában.

csarab

Kép forrása: Pixabay.com

Ültetési helyéül, napos, világos és félárnyékos helyet is választhatsz. Mészkerülő növény, ezért semmiképp se ültesd meszes talajba, savanyú talajban fejlődik szépen. Öntözést igényel, melyhez lágy vizet, például esővizet a érdemes használnod.

Tél végén, még mielőtt megjelennének az új hajtásai célszerű megmetszened. Szaporítani dugványozással tudod a legegyszerűbben a nyár folyamán.

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Tartalomjegyzék
csarab

Hasonló cikkek