Fikusz határozó – 8 fikusz faj bemutatása képekkel

A Ficus az eperfafélék családjába tartozó, a trópusokon és a szubtrópusokon honos növényeket magába foglaló növénynemzetség. Ebbe a nemzetségbe tartozik az ízletes gyümölcse miatt termesztett közönséges füge (Ficus carica) és több olyan növény is melyeket szobanövényként tarthatunk.

füge

Ficus carica / Kép forrása: Pixabay.com

A legnépszerűbb szobanövényként nevelt fikuszok, a csüngőágú fikusz (Ficus benjamina), a szobafikusz (Ficus elastica), és a lantlevelű fikusz (Ficus lyrata).

A szobanövényként tartott fikuszokról fontos megemlíteni, hogy tejnedvet tartalmaznak, mely mérgező hatású. Ettől természetesen nem kell megijedni, bátran nevelheted őket a lakásban, azonban a gondozás (pl. metszés, átültetés) során érdemes kesztyűt viselned.

Ebben a bejegyzésben nemcsak ezt a három ismert fajt mutatom be, hanem még 5 olyan fikuszt, amivel találkozhatsz a kertészetek kínálatában. A következő bejegyzésből a fikuszok gondozását ismerheted meg.

1. Szobafikusz (Ficus elastica)

ficus elastica

Ficus elastica / Kép forrása: Pixabay.com

A szobafikuszt (Ficus elastica) talán nem is kell bemutatnom, annyira elterjedt szobanövény Magyarországon. Eredeti élőhelye Malajzia és India. Ismertsége és népszerűsége a csüngőágú fikusz (Ficus benjamina) vagy ahogy sokan ismerik kislevelű fikuszéval vetekszik.

Szinte összetéveszthetetlen, hatalmas, kerek, sötétzöld színű fényes leveleivel, amelyeket, a határozott főér szel ketté.

Nagytermetű szobanövény, szépsége akkor érvényesül igazán, ha biztosítod számára a szükséges teret. Jó választás egy tágas, világos nappaliba.

2. Csüngőágú fikusz (Ficus benjamina)

ficus benjamina

Ficus benjamina / Kép forrása: Pixabay.com

A csüngőágú fikusz vagy kislevelű fikusz (Ficus benjamina) Délkelet-Ázsiából származó örökzöld fa vagy cserje. Eredeti élőhelyén a több tíz méteres magasságú példányok sem ritkák, itthon, szobanövényként tartva, jellemzően 2méteres magasságig növekszik.

ficus benjamina

Kép forrása: Pixabay.com

Magyarországon az egyik legnépszerűbb szobanövénynek számít, beltéri növénydekorációk tervezésekor is előszeretettel használják, szép, fényes levélzete, és könnyed hatású lombozata miatt. Egyszínű zöld levelű, valamint tarka levelű változatát egyaránt árulják a kertészetek. 

3. Lantlevelű fikusz (Ficus lyrata)

Ficus lyrata

Ficus lyrata / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A lantlevelű fikusz (Ficus lyrata) a trópusi Afrika területén őshonos növény. A növény díszét, a nevét adó, lantot formázó, világoszöld, erősen erezett levelei adják. Bármelyik tágas, világos nappaliban jól mutat.

Nagyméretű szobanövény, ezért mindenképpen biztosíts számára, elegendő helyet, szépsége, így érvényesül igazán.

4. Fagyöngy fikusz (Ficus deltoidea)

Ficus deltoidea

Ficus deltoidea / Kép forrása: Flickr / Szerző: C. E. Timothy Paine / Licence: CC BY-NC 2.0

A fagyöngy fikusz (Ficus deltoidea) vagy fagyöngy füge Kelet-Ázsiában és Malajziában őshonos. Bár a fák lombkoronájából jól ismert fagyöngyhöz semmi köze sincs, a termése nagyon hasonlít rá, innen ered a fagyöngy fikusz elnevezés.

Ahogy a többi fikusz, úgy a fagyöngy fikusz sem virágáradattal, hanem szép formájával, valamint különleges levélzetével lehet otthonod dísze. Levelei sötétzöld színűek, kerekdedek, enyhén háromszög formájúak és fényes felületűek.

5. Serlegkocsányú fikusz (Ficus cyathistipula)

Ficus cyathistipula

Ficus cyathistipula / Kép forrása: CityPlant.hu

A serlegkocsányú fikusz (Ficus cyathistipula) a gyorsabban növekvő, nagyobb termetű fikuszok közé tartozik, kb. 3-4 méteres magasságot érhet el.

Levelei sötétzöldek, kerekdedek kissé hosszúkásak.

Olyan helyen érdemes tartanod, ahol van elegendő hely a számára és jól érvényesülhet a formája, szépsége.

Ilyen lehet például egy nagyobb, világos nappali.

A serlegkocsányú fikusz, metszéssel jól alakítható, előnyös tulajdonságai miatt, nemcsak otthoni szobanövényként, hanem irodaházak, bevásárlóközpontok dekorációjaként is gyakran alkalmazzák.

 

6. Kislevelű fikusz (Ficus microcarpa)

Ficus microcarpa

Ficus microcarpa bonsai / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Cliff

Magyarországon a kislevelű fikusz (Ficus microcarpa) változatai közül a bonsai Ficus microcarpa ’Ginseng’, valamint a Ficus microcarpa ’Moclame’ fajtákat forgalmazzák leggyakrabban az üzletek és a nagyobb kertészetek.

A köznyelvben nagyon gyakran kislevelű fikuszként említik a csüngőágú fikuszt (Ficus benjamina) is, a Ficus microcarpa viszont tényleg rászolgált erre az elnevezésre.

Levelei kicsik, kerek formájúak fényes felületűek, szép, élénkzöld színűek. Bármelyik változat igazi dísze lehet a lakásnak.

7. Hosszúlevelű fikusz (Ficus longifolia)

Ficus longifolia

Ficus longifolia / Kép forrása: CityPlant.hu

A hosszúlevelű fikuszt (Ficus longifolia) a leggyorsabban növő fikuszként tartják számon.

Levelei keskenyek a végük hegyes. Egy-egy levél hossza akár a 20cm-t is elérheti.

Jó tulajdonsága, hogy a kislevelű fikuszhoz (Ficus microcarpa), a csüngőágú fikuszhoz (Ficus benjamina), valamint a serlegkocsányú fikuszhoz (Ficus cyathistipula) hasonlóan metszéssel jól alakítható.

Termete és formája miatt, egy tágas nappaliban szoliterként, vagy nagyobb közintézmények, bevásárlóközpontok, irodaházak dekorációjaként is alkalmazható.

 

8. Kapaszkodó fikusz (Ficus pumila)

Ficus pumila

Ficus pumila / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

A kapaszkodó fikusz (Ficus pumila) Ázsiában őshonos, kúszó növekedésű növény. Díszítőértékét haragoszöld lándzsa alakú levelekből álló, dús levélzete alkotja. Gondozása egyszerű, ezért gyakran felbukkan közintézményekben, irodaházakban, és otthonra is remek választás.

Képek forrása:

Flickr / Szerző: C. E. Timothy Paine / Licence: CC BY-NC 2.0

Wikipédia / Szerző: Mokkie

Wikipédia / Szerző: Cliff

Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

Pixabay.com

CityPlant.hu