Fikusz kisokos – Minden, amit tudnod kell a fikuszok gondozásáról és szaporításáról

Az előző bejegyzésben 8 olyan fikusz fajt mutattam be képekkel, amelyekkel találkozhatsz a kertészetek kínálatában és díszítheted velük az otthonod. Ahogy ígértem, a mostani bejegyzésben a fikuszok gondozásával ismertetlek meg.

1. Elhelyezés, hőmérséklet

A fikuszoknak nincsenek különleges igényeik, csak a szélsőséges körülményeket nem szeretik (erős napsütés, túl meleg és túlszáraz levegő, túl hideg és nedves környezet, huzat).

ficus benjamina

Kép forrása: Pixabay.com

A fikuszok esetében nem jó választás, ha huzatos helyen tartod őket, mivel erre a levelek ledobásával reagál a növény.

Keress számukra kellemesen meleg és világos, tűző naptól, és huzattól mentes helyet. A nagyobb termetű fajok számára biztosíts elegendő teret, így érvényesül a szépségük igazán!

2. Öntözés, párásítás, tápoldatozás

A fikuszok páratartalom igénye közepes, ezért a párásítást meghálálják. Ha túlságosan száraz és fűtött, meleg a szoba levegője, az kedvez a pajzstetvek, takácsatkák és tripszek megjelenésének. A párásításra jó módszer a közvetlen párásítás, azaz ha a leveleket vízzel permetezed.

ficus elastica

Kép forrása: Pixabay.com

A fikuszok közepes vízigényű szobanövények, a nyári melegebb időszakban, legalább 4 naponta adj nekik vizet, télen ennél ritkábban. Figyelj arra, hogy ne öntözd őket túl, a pangó víz ártalmas, és levélhullást eredményez.

A felhasznált tápanyagok pótlásáról, rendszeres tápoldatozással gondoskodj, nyáron kéthetente adj nekik tápoldatot.

3. Kártevők betegségek

A fikuszokat túlságosan száraz levegőjű, fűtött helyiségben takácsatkák, pajzstetvek és tripszek is megtámadhatják. Huzatos helyen, valamint túlöntözés hatására is hullajthatják leveleiket. Ha télen túl hűvös és hideg helyen tartod őket, szintén ledobhatják a leveleiket.

4. Átültetés

Ha szükségesnek látod az átültetést, mert már kicsi lett a növény cserepe, vagy kimerült és elhasználódott a növény földje, akkor tavasszal B típusú virágföldbe ültetheted át.

5. Metszés

Metszés szempontjából nincs nagy eltérés a különböző fikuszok között. Munka előtt érdemes kesztyűt húznod, és leterítened a növény alatt a padlót, a csepegő tejnedv miatt. Figyelj arra, hogy egy-egy ágat vagy tőből vágj le vagy egy levélnél.

Érdemes lentről felfelé haladnod, egy kényelmes sávban. Ha ezzel végeztél, forgasd meg a növényt, vagy részletenként haladj körbe.

ficus benjamina

Kép forrása: Pixabay.com

Szebb formákat leginkább a kislevelű fikusznál (Ficus microcarpa) a csüngőágú fikusznál (Ficus benjamina) vagy a hosszúlevelű fikusznál  (Ficus longifolia) tudsz létrehozni.

Az alakítást sokszor behatárolja, az, hogy a növény már itt-ott – főleg az alsóbb részein – kopasz, de ezen kívül kedvedre alakíthatod a formát.

Ha törzsön hosszan felkopaszodott, megnyúlt hajtású kislevelű vagy hosszúlevelű fikuszod van még az sem menthetetlen. Ilyenkor a legjobb, ha a hajtásokat egymásba fonod vagy egymáshoz drótozod, egy sűrűbb koronát kialakítva és utána metszed meg a növényt.

Ezzel a módszerrel olyan növényeket is viszonylag gyorsan rendbe rakhatsz, amiknek a hajtásvégein épphogy csak pár levél van.

6. Fikuszok szaporítása

A fikuszok dugványozással szaporíthatók. A dugványozáshoz szárdugványokat, valamint levágott hajtáscsúcsokat is használhatsz.

A hajtáscsúcson legalább 2-5 levél található. A szárdugvány kb. 4-6cm hosszú, 1 levél található rajta, a levélhónaljában pedig 1 rügy.

Ficus microcarpa

Ficus microcarpa / Kép forrása: Pixabay.com

A dugványokat mártsd gyökereztető hormonba, majd pedig ültesd el, tőzeges, homokos virágfölddel töltött cserepekbe.

A sikeres gyökeresedéshez, mérsékelt nedvesség, meleg, világos hely, valamint megfelelő páratartalom szükséges. Használhatsz szellőzőnyílásokkal ellátott fóliát, valamint félbevágott műanyag palackot is a párásításhoz.

A gyökeresedés időigényes folyamat, nevelgesd a fiatal növényeket, öntözd őket mértékkel, majd, amikor már elég fejlettek, ültesd őket külön-külön cserepekbe.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Halina Heitz – Szobanövények; Hobbikert