Hajnalka (Ipomoea) gondozása, ültetése – hajnalka fajták képekkel

kék hajnalka
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A hajnalka (Ipomoea) nemzetségbe, több, mint 600 egynyári, kétnyári és évelő, lágy valamint fás szárú faj tartozik. A mérsékelt, valamint a trópusi és szubtrópusi területeken is gyakoriak.

Bejegyzésemben 6 hajnalka fajt gyűjtöttem össze és mutatok be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Kerti hajnalka (Ipomoea purpurea) bemutatása, gondozása

kerti hajnalka

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti hajnalka vagy bíboros hajnalka (Ipomoea purpurea), kúszó növekedésű növény, mely a megfelelő támasztékra könnyedén felfuttatható. Tölcsér alakú virágaival nyáron, valamint ősz elején díszít.

A hajnalka napos, világos, szélvédett helyen érzi magát legjobban. Átlagos igényű növény mely meghálálja a mérsékelt öntözést.

Talajok közül a jó vízáteresztő képességű, kissé nyirkos talajokat szereti legjobban, de bizonyos mértékig tolerálja az ennél gyengébb minőségű talajokat is.

Szaporítani magról tudod a legegyszerűbben. Önvető képessége is jó, elszórja magjait és kihajt.

A hajnalkát előnevelheted cserépben, de vetheted állandó helyére is. Magjait ültetés előtt érdemes egy éjszakára beáztatnod a könnyebb csírázás érdekében.

Hajnalka vetése cserépbe

A hajnalka szabadban is könnyen nevelhető, azonban ha március végén, vagy áprilisban cserépbe veted magjait, akkor már május közepére kiültethető növényeid lesznek.

Cserepenként ültess el 1-3 darab magot, majd amikor már a magoncok nagyobbak, ültesd őket szét egyesével. Május közepén már kiültetheted a fiatal növényeket támaszték mellé.

Hajnalka vetése szabadba

Szabadban április végétől vetheted magjait. A talajt javítsd fel például műtrágyával. Az előkészített talajban készíts kis fészekszerű mélyedéseket, egymástól kb. 15 cm-re, ezekbe kerüljenek a magok.

Tartsd a földet mérsékelten nedvesen. A hajnalka később is meghálálja a mérsékelt öntözést.

2. Kék hajnalka (Ipomoea tricolor) bemutatása, gondozása

kék hajnalka

Kép forrása: Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0

A kék hajnalka, nagyvirágú hajnalka vagy háromszínű hajnalka (Ipomoea tricolor) hazánkban egynyáriként tartott kúszónövény, mely Amerikában őshonos. Gyors növekedésű, egyszerűen nevelhető növény, mely szív alakú élénkzöld leveleivel, valamint tölcsér alakú virágaival díszít.

Kék, világoskék, lila vagy fehér árnyalatú virágai nyáron és ősszel díszítenek. A virágok rövid életűek, azonban a növény folyamatosan gondoskodik az utánpótlásról. Fontos megemlíteni, hogy a növény magja, valamint egyéb részei is mérgezők.

A kék hajnalka egyszerűen gondozható növény. Átlagos, de jó vízáteresztő talajban, napos, világos fekvésbe ültetve gyorsan fejlődik.

Mérsékelt öntözést igényel, szereti, ha földje mindig kicsit nyirkos. Betegségek általában nem támadják meg, kártevők közül időnként problémát okoz a takácsatka.

Szaporítani a tavaszi fagyok után, magvetéssel tudod. A magokat érdemes a vetés előtt egy napra beáztatnod, és ezt követően elültetni 2,5 cm mélyre.

Tavasszal beltérben is vetheted, az így előnevelt palántákat májusban ültetheted ki a fagyveszély elmúltával.

3. Batáta, édesburgonya (Ipomoea batatas) bemutatása, gondozása

batáta

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

Az édesburgonya vagy batáta (Ipomoea batatas) a hajnalka nemzetségbe tartozó növény, melyet ízletes gyökérgumójáért termesztenek. Kertészeti változatai látványos külsejű, hazánkban egynyáriként nevelhető dísznövények.

A batáta levélzetével díszít, mely rendkívüli változatosságot mutat. Levelei lehetnek egyszerű, szív alakúak, valamint tenyeresen szeldeltek.

Színük a fajtától függően világoszöld, bronzszínű, vagy egészen sötétlilás árnyalatú is lehet. Eredeti élőhelyén virágokat is hoz, ez hazai körülmények között nem jellemző.

A dús lombozatú, gyorsan növekvő növény üde színfoltja lehet a balkonládáknak, de remek választás függesztett kaspóba való ültetésre is. Helyéül napos, világos vagy félárnyékos helyet is választhatsz.

Talajok közül, a jó vízáteresztő, átlagos kerti talajt szereti leginkább. Az átmeneti szárazságot tolerálja, viszont igazán szépen rendszeres öntözés mellett fejlődik, az ideális az, ha a földje mindig picit nyirkos. Túlöntözni nem kell!

Magyarországon egynyári növényként tartjuk, de meg lehet próbálni a gumók átteleltetését, ezek sajnos a körültekintő teleltetés ellenére sem biztos, hogy kihajtanak a következő évben. A teleltetés során, száraz, fagymentes helyen tárold a kiásott gumókat.

Kártevők általában nem károsítják, bár a betegségekre sem kimondott érzékeny, a baktériumos betegségek időnként problémát okozhatnak.

Szaporítani a gumók osztásával, valamint dugványozással lehet, melyeket vízben is megpróbálhatsz gyökereztetni.

4. Mexikói csodahajnalka (Ipomoea lobata) bemutatása, gondozása

mexikói csodahajnalka

Kép forrása: Flickr / Szerző: uacescomm / Licence: CC BY-SA 2.0

A mexikói csodahajnalka (Ipomoea lobata) a hajnalkafélék családjába tartozó, hazánkban egynyáriként tartott kúszónövény, mely Közép-Amerikában és Brazíliában őshonos.

A növény különlegességét a hajnalkától eltérő bókoló virága adja. Narancssárga, sárga és krém sárga csüngő virágai sötétbarna száron sorakoznak.

Látványos virágaiban a nyár közepétől az ősz közepéig gyönyörködhetsz. Dús levélzetét, erőteljes, karéjos levelek alkotják.

Alkalmas kerítések, térelválasztó rácsok befuttatására, valamint kertbe és dézsába való ültetésre is. A növény magja mérgező!

A mexikói csodahajnalka napos, világos félárnyékos helyen, jó vízáteresztő, átlagos tápanyagtartalmú földbe ültetve fejlődik legszebben.

Ha tápanyagban gazdag földbe ülteted a virágok helyett inkább a levelek nevelésére fordítja a növény a tápanyagokat. Vízigényes növény, rendszeres öntözést igényel.

Kártevőkre nem érzékeny. Csapadékos, hűvös nyarakon a gombabetegségek okozhatnak problémát. Bár itthon jellemzően egynyáriként tartható, meg lehet próbálni az átteleltetését is. Szaporítani magról tudod. Magjait áprilisban szabadföldbe vetheted, vagy tavasszal beltérben cserépbe.

5. Kairói hajnalka (Ipomoea cairica) bemutatása, gondozása

kairói hajnalka

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Vengolis

A kairói hajnalka (Ipomoea cairica) évelő kúszónövény, mely Afrika szubtrópusi területein őshonos, de a világ számos területére behurcolták már, ahol inkább gyomként tartják számon.

Változatos élőhelyeken is jól boldogul és amellett, hogy magasra kúszik, a talajon is terjeszkedik legyökerező hajtásaival. A kairói hajnalka az előbbi tulajdonságai miatt a díszkertben pergolák befuttatására alkalmas.

Dús levéltömegét tenyér alakú, 5-7 részből álló zöld színű levelek alkotják. Tölcsér alakú, lila, fehér vagy rózsaszín virágai nyáron nyílnak.

Egyszerűen nevelhető növény, egyedül azt érdemes kiemelni, hogy fagyérzékeny, ezért hazánkban teleltetni kell. Napos, világos fekvésben, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajba ültetve szépen fejlődik.

Elég csak mértékkel öntöznöd, két öntözés között, hagyd, hogy kiszáradjon a földje. Szaporítani dugványozással, gyökérsarjakkal és magról is lehet.

6. Pálmalevelű hajnalka (Ipomoea x sloteri) bemutatása, gondozása

pálmalevelű hajnalka

Kép forrása: Flickr / Szerző: John Brandauer / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A pálmalevelű hajnalka vagy piros hajnalka (Ipomoea x sloteri) gyors növekedésű, hazánkban egynyári növényként tartott kúszónövény, mely Amerikából származik.

A növény érdekességét dús lombozatát alkotó nagyméretű, szeldelt, pálmára emlékeztető levelei adják, melyek szép hátteréül szolgálnak a nyár második felében, valamint őszelején pompázó méh és pillangócsalogató piros, tölcsér alakú virágoknak.

A pálmalevelű hajnalka, napos, világos vagy félárnyékos helyen, rendszeres, mérsékelt öntözés mellett fejlődik legszebben. Talajok közül az erősen savas, valamint az erősen lúgos talajokat nem kedveli.

Szaporítani magról lehet. Magjait beltérben vesd el, a palántákat a fagyveszély elmúltával ültetheted ki a szabadba. Vetés előtt, érdemes egy napra vízbe áztatnod a magokat.

Képek forrása:

Pixabay.com

Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0

Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

Flickr / Szerző: uacescomm / Licence: CC BY-SA 2.0

Wikipédia / Szerző: Vengolis

Flickr / Szerző: John Brandauer / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Források:

Gazigazító – Kerti hajnalka

Botanikaland – Kék hajnalka

Botanikaland – Mexikói csodahajnalka

Wikipédia – Ipomoea cairica

Wikipédia – Hajnalka

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek