Hanga (erica) gondozása – hanga fajták képekkel

erica carnea
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A hangák rendkívül dekoratív növények, melyek színpompás virágaikkal, a virágzó növényekben szegény, komorabb őszi és téli időszakban segítenek vidámságot, életet csempészni a kertbe, teraszra. Ebben a bejegyzésben 3 olyan hanga fajt mutatok be neked, amelyekkel gyakran találkozhatsz a kertészetekben, üzletekben.

1. Vékony hanga (Erica gracilis)

vékony hanga

Kép forrása: Flickr / Szerző: Fotero / Licence: CC BY-NC 2.0

A vékony hanga, karcsú erika (Erica gracilis) bokros felépítésű, alacsony vagy közepes termetű örökzöld törpecserje, mely Dél-Afrikában őshonos. Hazánkban jellemzően egynyáriként tartjuk, mely fagyérzékenysége ellenére is megtartja bokros formáját és virágait télen.

Jól mutat balkonládába ültetve, télen a keményebb fagyok idején a lakásban is tarthatod világos, hűvös helyen.

Külseje nagyon hasonlít a csarabra, de virágai gömbölyűbbek, levelei pedig tűszerűek. Piros, fehér vagy rózsaszín árnyalatban játszó virágai ősszel nyílnak.

A vékony hanga akkora fejlődik a legszebben, ha napos, világos vagy félárnyékos szélvédett helyen, semleges, vagy savanyú jó vízáteresztő, tápanyagdús talajba ültetve tartod.

Rendszeres öntözést igényel. Öntözd körültekintően ugyanis a föld kiszáradására és a pangó vízre is érzékeny.

2. Örökzöld hanga, örökzöld erika (Erica x darleyensis)

örökzöld hanga

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

Az örökzöld hanga vagy örökzöld erika (Erica x darleyensis) közepesen magas termetű örökzöld cserje, melyet az alpesi hanga (Erica carnea) és a pelyhes hanga (Erica erigena) keresztezésével hoztak létre. Sziklakertbe, vagy nagyobb fák tövébe is ültetheted.

A hangafélék családjába tartozó növény néha már november végétől, de jellemzően januártól örvendeztet meg fehér, vagy a rózsaszín különböző árnyalataiban játszó virágaival, melyek fő díszét adják. Levélzetét tűszerű levelek alkotják.

Az örökzöld hanga napos, világos vagy félárnyékos helyen, savanyú, jó vízelvezető, talajba ültetve fejlődik legszebben. Akár homokos talajba is ültetheted. A tartós tűző napot nem szereti fényigényes mivolta ellenére sem.

A virágzás követően érdemes visszametszened, így friss hajtások nevelésére ösztönözheted, valamint megszabadítod az elszáradt virágoktól.

Kártevők általában nem károsítják, betegségek közül a levélrozsda és a lisztharmat időnként problémát okozhat. Szaporítani dugványozással tudod.

3. Alpesi erika (Erica carnea)

erica carnea

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Fabelfroh

Az alpesi erikaalpesi hanga, vagy hússzínű hanga (Erica carnea) a hangák nemzetségébe sorolható, alacsony termetű mutatós örökzöld cserje. Dekoratív növény, mely kiváló választás, akár talajtakaróként ülteted, akár sziklakerti növényként. 

Díszítőértékét kb. 30cm magas, tömött, bokorszerű megjelenése, tűszerű levelei valamint rózsaszín illetve lilás piros pici, de nagymennyiségű virágzata adják.

Szintén jó választás, azért is, mert virágzási ideje tél végétől tavasz közepéig tart, azaz pont akkor színesíti a kertet, amikor a legtöbb növény téli álmát alussza.

Ültetési helyéül napos, világos vagy félárnyékos helyet válassz. Talajok közül a semleges vagy savas kémhatású talaj a megfelelő számára. A többi hangánál kissé jobban tolerálja a meszes talajt, de a kimondottan lúgos talajt ez a faj sem kedveli.

Virágzási időben rendszeres öntözést igényel, tartsd földjét nedvesen, a virágzás után kevesebb vízre van szüksége. Ezt mindenképpen vedd figyelembe az öntözés során.

A nyári melegben és szárazságban szintén meghálálja ha öntözöd. Virágzás után célszerű az elnyílt virágú ágait kicsit visszametszened. Szaporítani dugványozással, bujtással, valamint magról tudod.

Képek forrása:

Flickr / Szerző: Fotero / Licence: CC BY-NC 2.0

Wikipédia / Szerző: Fabelfroh

Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

Források: BotanikalandFitolandBotanikaland

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek