Hatékony módszerek a tőzeglégy eltávolításához

tőzeglégy
írta: Kertész Viola frissítve: 2020 April 22.

A tőzeglégy bemutatása

tőzeglégy

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: AfroBrazilian

Ha már hosszabb ideje kertészkedsz a lakásban szinte biztosan találkoztál már a növények cserepe körül repkedő, bosszantó apró kis rovarral, a tőzegléggyel (Bradysia sp.).

Leggyakrabban ősz végén és télen bukkan fel. Kedvező számára, ha ebben az időszakban is a tavasszal és nyáron megszokott vízmennyiséggel illetve gyakorisággal öntözöl.

A tőzeglégy felismerése

Bár  a tőzeglégy kicsi, (kb. 3 mm-es) viszonylag könnyen felismerhető: leginkább a cserép környékén található meg, szinte egész teste feketés, lábai és csápjai viszonylag hosszúak, a két elülső szárnyát pedig Y alakú minta díszíti. Lárvái áttetszőek, féregszerűek, fejrészük feketés.

A tőzeglégy kártétele

A felnőtt, cserép körül repkedő egyedeknek nincs kártétele inkább csak kellemetlen a jelenlétük, kárt a tőzeglégy lárvái okozhatnak.

A talaj felső 5-7 cm-es részében élnek, attól függően, hogy a talaj mennyire nedves. Kártételük abban merül ki, hogy megrághatják a gyökereket, de elsősorban gombákkal, algákkal, és a bomló növényi anyaggal táplálkoznak. A lárvák gyorsan, 2-3 hét alatt kifejlődnek, bebábozódnak, és 1 hét múlva megjelennek a felnőtt egyedek, melyek csak 7-10 napig élnek.

Védekezés a tőzeglégy ellen

A legfontosabb és a legegyszerűbb védekezési mód, ha csökkented az öntözés gyakoriságát és hagyod a talaj felső 2-5 cm-ét kiszáradni, ez csökkenti a lárvák túlélési esélyét.

Hosszútávon az is segíthet, ha a talajt agyaggolyóval takarod, és a lehullott növényi részeket mindig összegyűjtöd, illetve ha friss talajba ülteted a növényt.

Ha így sem jársz sikerrel próbáld meg gyéríteni a felnőtt egyedeket:

  • egy műanyag pohárba önts egy ujjnyi almaecetet, majd adj hozzá pár csepp mosogatószert és keverd össze
  • a poharat fedd le átlátszó fóliával, amire vágj egy kb. 3 mm-es lyukat
  • helyezd el a poharat a növényed közelében
  • a tőzeglegyek az almaecet hatására belemennek a pohárba, de kijönni már nem tudnak
  • másik módszer, ha a szakboltokban kapható sárga csapdákból helyezel ki a növény közelébe

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: AfroBrazilian

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek