Begónia (Begonia) gondozása, ültetése, teleltetése, metszése, szaporítása – begónia fajták képekkel

kerti begónia
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 September 30.

A begóniák között szobanövényként valamint kerti növényként tartható fajokat egyaránt találhatsz. Bejegyzésemben 3 kertben nevelhető begónia fajt mutatok be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Kerti begónia (Begonia semperflorens) bemutatása, gondozása

kerti begónia

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti begónia, mindignyíló begónia vagy szőlővirág (Begonia semperflorens) alacsony termetű egynyári növény, melyet balkonládába, kőedénybe és virágágyásba egyaránt ültethetsz.

A kerti begónia népszerű növény viszonylag egyszerű gondozhatósága és dekoratív virágai miatt, gyakran találkozhatsz vele közterületek virágágyásaiban is.

Rózsaszín, piros vagy fehér színű virágai nyáron díszítenek. A növény minden része mérgező!

Ültetési helyéül napos, világos vagy félárnyékos helyet is választhatsz, igaz a tartós tűző napot annyira nem szereti. Lehetőség szerint lazább szerkezetű, tőzeges talajba ültesd.

Mérsékelt öntözést igényel, ha a forró, száraz nyarakon locsolod, azt meghálálja. Az elnyílt virágok eltávolításán kívül, más teendőd nem akad vele. Szaporítani magról és dugványozással lehet.

2. Sárkányszárny begónia (Begonia ‘Dragon Wing’) bemutatása, gondozása

sárkányszárny begónia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Dinkum

A sárkányszárny begónia (Begonia ‘Dragon Wing’) rendkívül dekoratív közepes magasságú növény, melyet dézsába, kaspóba, ámpolnába, más virágok társaságába egyaránt ültethetsz.

Rózsaszín vagy piros színű virágai nyáron díszítenek. A virágok előnye, hogy az elnyílt virágok maguktól lepottyannak a növényről, így nem kell külön feladatként eltávolítanod ezeket. Dús habitusú, erőteljes növekedésű növény, melynek íves hajtásain szárnyformájú, fényes felületű levelek sorakoznak.

A sárkányszárny begónia félárnyékos helyen, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben, rendszeres, de mérsékelt öntözés, valamint tápoldatozás mellett. Napos, valamint árnyékos helyen is boldogul, de ez már kevésbé ideális a számára, a legjobb, ha délelőtt éri csak napfény.

Világos, fagymentes helyen sikerrel átteleltetheted, ilyenkor kevesebb vizet adj neki. Érdemes visszametszened. Szaporítani dugványozással tudod a legegyszerűbben.

3. Gumós begónia (Begonia x tuberhybrida) bemutatása, gondozása

gumós begónia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: BotBln

A gumós begónia (Begonia x tuberhybrida) alacsony termetű, bokros növekedésű, gumós évelő növény, mely a trópusi vidékekről származik. Virágágyásba valamint balkonládába egyaránt ültetheted. Minden része mérgező!

A növény fő díszét piros, rózsaszín, narancssárga, sárga vagy fehér színben játszó virágai adják, melyek nagyon hosszan, tavasz végétől, az ősz első feléig nyílnak, ha megfelelően gondozod.

A gumós begónia árnyékos, vagy félárnyékos helyen érzi jól magát, napon könnyen megég. Lazább szerkezetű, kissé savas, tőzeges földbe ültesd, és rendszeresen öntözd, valamint a nyár folyamán tápoldatozd is. Az öntözés során figyelj rá, hogy leveleit ne érje víz.

A gumós begónia fagyérzékeny növény, a tél a növény nyugalmi időszaka. Miután a növény szára leszárad, távolítsd el, a gumót pedig ásd ki és nézd át nincsenek-e rothadó részei.

Ha igen, akkor ezeket vágd le, és kezeld a gumót gombaölő szerrel. A gumókat fagymentes, szellős, száraz helyen kell teleltetned. Kiültetni következő tavasszal, a fagyveszély elmúltával lehet őket.

Szaporítani a gumók szétosztásával, hajtásdugványozással valamint magról is tudod.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: Dinkum

Wikipédia / Szerző: BotBln

Forrás: Botanikaland – Gumós begónia

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek