Celózia (celosia) gondozása – celózia fajták képekkel

tollas celózia
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A celózia nagyon elterjedt dísznövény, a közterületek virágágyásaiba is nagyon gyakran ültetik ezt a látványos, kissé harsány megjelenésű növényt. Ebben a bejegyzésben 3 celózia fajt mutatok be neked képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Tollas celózia (Celosia argentea var. plumosa) bemutatása, gondozása

tollas celózia

Kép forrása: Flickr / Szerző: Lotus Johnson / Licence: CC BY-NC 2.0

A tollas celózia, magyarparéj vagy tollas kakastaréj (Celosia argentea var. plumosa) a Föld trópusi területeiről származik. Hazánkban egynyári dísznövényként tartjuk, eredeti élőhelyén évelő.

Igazán feltűnő látvány tollszerű élénkpiros, sárga és narancs színű virágaival, melyet a lándzsaszerű, sötétzöld levelek ellensúlyoznak.

Nem túl magas, nagyjából 30cm-es magasságot elérő dísznövény, melyet bokros növekedés jellemez. A tollas celózia igazi napimádó növény, virágai ilyen fekvésben a legszebbek, ezért napos virágágyásban vagy teraszon egyaránt jól mutat.

A tollas celózia nagyon szereti a fényt, ezért mindenképpen meleg, és napos helyet keress számára. Igaz a meleget és a napot szereti, a tartós szárazságot azonban nem, bár a rövid száraz időszakokat átvészeli.

Vízigényes növény, ezért ne feledkezz meg a rendszeres öntözésről! Kártevők és betegségek szempontjából könnyű dolgod lesz, ha ezt a növényt választod. A tollas a celózia ellenálló, ritkán támadják meg kártevők és betegségek. 

Szaporítani magról tudod, a palántákat akkor ültesd ki, ha már elmúlt a fagyveszély.

2. Tarajos celózia (Celosia argentea var. cristata) bemutatása, gondozása

tarajos celózia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Reaperman

A tarajos celózia vagy tarajos kakastaréj (Celosia argentea var. cristata) Magyarországon egynyári dísznövényként tartott különleges külsejű bokros növekedésű növény. Nagyobb kaspóba, konténerbe, valamint szabadföldbe is ültetheted.

Igazán feltűnő látvány piros, narancssárga, sárga, vagy bíbor színű kakastaréjra emlékeztető virágaival, melyek a felfelé törő hajtás végén nyílnak és a nyár folyamán hosszan díszítenek.

Levélzetét lándzsaszerű, sötétzöld ritkán sötétbíbor színű levelek alkotják, melyek jól ellensúlyozzák a kissé harsány virágokat.

A tarajos celózia nagyon szereti a fényt, ezért napos, világos, esetleg félárnyékos helyet keress számára, jó vízáteresztő, átlagos talajba ültesd. 

Legszebben akkor fejlődik és virágzik, ha földjét, rendszeres öntözéssel, mindig kissé nyirkosan tartod, de tolerálja az átmeneti szárazságot is.

A pangó vizet nem bírja, ennek hatására gyökerei könnyen rothadni kezdenek. Mivel a gombabetegségekre érzékeny, ezért az öntözés során figyelj rá, hogy a virágokra és a levelekre ne kerüljön az öntözővízből.

Elszáradt virágainak folyamatos eltávolításával, további virágzásra ösztönözheted. Szaporítani magról tudod.

3. Bíbor celózia (Celosia argentea ‘Caracas’) bemutatása, gondozása

bíbor celózia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Diego Menna

A bíbor celózia (Celosia argentea ‘Caracas’) hazánkban egynyári dísznövényként tartott különleges külsejű növény. Nagyobb kaspóba, konténerbe, valamint szabadföldbe is ültetheted.

Igazán feltűnő látvány lila színű virágaival, melyek a felfelé törő hajtás végén nyílnak és a nyár folyamán hosszan díszítenek. Levélzetét lándzsaszerű, sötétzöld levelek alkotják, melyek jól ellensúlyozzák a kissé harsány virágokat.

A bíbor celózia nagyon szereti a fényt, ezért mindenképpen meleg, és napos helyet keress számára, jó vízáteresztő, átlagos talajba ültesd. Szereti, ha földje mindig kissé nyirkos, ezért rendszeres öntözést igényel.

Betegségek és kártevők szempontjából viszonylag ellenálló növény, azonban időnként megtámadják a takácsatkák és a levéltetvek.

Elszáradt virágainak folyamatos eltávolításával, további virágzásra ösztönözheted. Szaporítani dugványozással tudod.

Képek forrása:

Flickr / Szerző: Lotus Johnson / Licence: CC BY-NC 2.0

Wikipédia / Szerző: Reaperman

Wikipédia / Szerző: Diego Menna

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek