Fagyal (Ligustrum vulgare) gondozása, metszése

Ligustrum vulgare

A fagyal (Ligustrum) sövénynövényként, vagy akár szoliterként is ültethető növény. Bejegyzésemben 3 fagyal fajt mutatok be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Közönséges fagyal (Ligustrum vulgare) bemutatása, gondozása

Ligustrum vulgare

Kép forrása: Flickr / Szerző: Kerry Woods / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A közönséges fagyal (Ligustrum vulgare) főként alakítható sövénynövényként ültethető, kimondottan népszerű lombhullató cserje. Ágrendszere, valamint dús lombozata, tömött falat alkot. Lombozatát kerekded, sötétzöld színű levelek alkotják, melyek ősszel rozsdabarna színben játszanak.

Tavasz végén, valamint a nyár első felében kimondottan díszes, hófehér bugavirágzatot hoz, ősszel pedig fekete termést. A közönséges fagyal minden része, így télen is díszítő termése is enyhén mérgező.

A közönséges fagyal, ellenálló, egyszerűen nevelhető növény, melyet napos, világos, és félárnyékos helyre egyaránt ültethetsz. Elviseli a kedvezőtlen városi környezetet, valamint a szárazságot is jól tűri.

A talaj típusára egyáltalán nem kényes, egyedül az a fontos, hogy jó vízáteresztő legyen a talaj, amibe ülteted. Metszeni csak akkor szükséges, ha szabályos, nyírt sövényt szeretnél belőle nevelni.

Kártevőkre és betegségekre nem kimondottan érzékeny, de néha károsíthatja tripsz és levéltetű, valamint a levélfoltosodás. Szaporítani fás vagy félfás dugvánnyal, esetleg hidegágyba való magvetéssel tudod.

2. Tompalevelű fagyal (Ligustrum obtusifolium ‘Regelianum’) bemutatása, gondozása

Ligustrum obtusifolium

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Dalgial

A tompalevelű fagyal (Ligustrum obtusifolium ‘Regelianum’) Japán területén őshonos, kb. 1,5 méteres magasságot elérő gyors növekedésű cserje, mely dús levélzetével, valamint fehér virágaival díszít. Levélzetét sötétzöld, hosszúkás, kerekded levelek alkotják.

Fehér, bugákban nyíló virágait a nyár első felében csodálhatod meg, később sötétkék, gömb alakú termést is hoz. Alkalmas nyírott sövény nevelésére, valamint szoliterként is jól mutat.

A tompalevelű fagyal viszonylag egyszerűen gondozható, a városi klímát is elviselő növény. Ültetési helyéül világos, valamint napos helyet is választhatsz.

A talaj típusára nem kényes, átlagos kerti talajban is szépen növekedik. Hőmérsékletigénye alacsony, míg vízigénye átlagos, ezért meleg, száraz időszakokban meghálálja, ha mérsékelten öntözöd.

3. Télizöld fagyal (Ligustrum ovalifolium) bemutatása, gondozása

Ligustrum ovalifolium

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: MPF

A télizöld fagyal vagy széleslevelű fagyal (Ligustrum ovalifolium) legalább, annyira kedvelt és ismert sövénynövényünk, mint a puszpáng, azonban, az előbbinél valamivel több munkát igényel sövénnyé nevelése.

Mutatós növény, amely ideális esetben tél végéig is megőrzi, kicsi fényes, kerekded, kissé elhegyesedő levelekből álló lombozatát, nyár elején, szép fehér virágokkal, később termésekkel örvendeztet meg. A fagyal, a buxushoz hasonlóan mérgező!

Gyors növekedésű cserje, amelynek szerteágazó, sűrű ágrendszerét évente több metszéssel tudod megzabolázni, ezért ha sövényt szeretnél nevelni belőle, ne sajnáld, vágd vissza kb. 30 cm-es magasságig, az egymástól 40 cm-re ültetett fiatal növényeket.

Vízigénye első két évében a legnagyobb, ilyenkor hetente adj neki vizet, addig, míg a hőmérséklet nem szökik 10 fok alá. Szaporítani dugványozással, félfás és fás dugvánnyal tudod.

Képek forrása:

Flickr / Szerző: Kerry Woods / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Wikipédia / Szerző: Dalgial

Wikipédia / Szerző: MPF