Jezsámen (Philadelphus) gondozása, metszése, szaporítása – jezsámen fajták képekkel

közönséges jezsámen
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A jezsámen (Philadelphus) rendkívül látványos, nyáron virágzó cserje, mely viszonylag kis oldafigyeléssel is könnyen a kerted igazi különlegessége lehet. Bejegyzésemben 3 jezsámen fajt gyűjtöttem össze és mutatok be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Közönséges jezsámen (Philadelphus coronarius) bemutatása, gondozása

közönséges jezsámen

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Aurora Puentes Graña

A közönséges jezsámen (Philadelphus coronarius) kb. 3 méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje, mely a Kaukázustól Olaszországig elterjedt. Látványos és illatos virágai miatt mindenképpen érdemes neki helyet szorítanod a kertben.

Fehér virágai a nyár első felében nyílnak. Levélzetét sötétzöld, lándzsa alakú levelek alkotják. A kertészetek teltvirágú fajtáját is forgalmazzák, amely hasonló gondozást igényel.

Jól mutat lazább, kötetlen sövényként, más cserjék társaságában csoportba ültetve, valamint alkalmas térhatárolásra is.

A közönséges jezsámen viszonylag egyszerűen nevelhető növény. Ültetési helyéül, félárnyékos, világos és napos helyet egyaránt választhatsz. Talajok közül leginkább a jó vízáteresztő, átlagos tápanyagtartalmú talajokat kedveli.

Vízigénye átlagos, tartósan száraz, meleg időszakokban öntöznöd kell. Ha szeretnéd visszametszeni, azt a virágzás utánra időzítsd. Külön metszést nem igényel, elég levágni az elöregedett hajtásokat. Szaporítani dugványozással tudod.

2. Teltvirágú jezsámen (Philadelphus x virginalis) bemutatása, gondozása

teltvirágú jezsámen

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Emőke Dénes

A teltvirágú jezsámen (Philadelphus x virginalis) kb. 2-3 méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje, melyet sövényként, térelválasztóként és szoliterként egyaránt ültethetsz.

A növény fő díszét hófehér vagy krém fehér, illatos virágai adják, melyek tavasz végén, valamint a nyár elején pompáznak, nagy tömegben nyílnak.

A teltvirágú jezsámen viszonylag egyszerűen nevelhető, nem túl problémás növény, melyet napos, világos és félárnyékos helyre is ültethetsz. A talaj típusára nem igazán érzékeny, jó vízáteresztő, egyéb szempontból átlagos adottságú talajba ültetve is szépen fejlődik.

A fiatal példányok rendszeres öntözést igényelnek. Kártevők közül időnként a levéltetvek károsítják, betegségek közül a levélrozsa, levélfoltosodás és a lisztharmat okozhat problémát. Szaporítani dugványozással lehet.

Metszeni közvetlenül a virágzás után kell. Megyeri Szabolcs videójából megtudhatod, hogyan kell a teltvirágú jezsámen sövényt metszeni:

3. Molyhoslevelű jezsámen (Philadelphus pubescens) bemutatása, gondozása

molyhoslevelű jezsámen

Kép forrása: Flickr / Szerző: Jean-Pierre Dalbéra / Licence: CC BY 2.0

A molyhoslevelű jezsámen vagy széleslevelű jezsámen (Philadelphus pubescens) kb. 2-3 méteres magasságot és szélességet elérő, felálló ágrendszerű lombhullató cserje, mely az USA délkeleti területeiről származik.

Levélzetét alsó felükön molyhosan szőrözött, kihegyezett végű, fogazott szélű levelek alkotják, melyek keresztben átellenesen fejlődnek. Fehér virágai tavasz végén, valamint a nyár első felében nagy tömegben nyílnak.

A molyhoslevelű jezsámen viszonylag egyszerűen nevelhető, nem túl problémás növény, melyet napos, világos és félárnyékos helyre is ültethetsz.

A talaj típusára nem igazán érzékeny, jó vízáteresztő, egyéb szempontból átlagos adottságú talajba ültetve is szépen fejlődik. Tápanyagban kimondottan szegény talajba azért ne ültesd.

A fiatal példányok rendszeres öntözést igényelnek, az idősebb növényeket elég a tartósan száraz időszakokban öntöznöd. Kártevők közül időnként a levéltetvek károsítják, betegségek közül a lisztharmat okozhat problémát.

Metszeni közvetlenül a virágzás után kell.  Szaporítani dugványozással tudod.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Aurora Puentes Graña

Wikipédia / Szerző: Emőke Dénes

Flickr / Szerző: Jean-Pierre Dalbéra / Licence: CC BY 2.0

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek