Jukka (Yucca) gondozása, teleltetése

Yucca elephantipes
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A törzses jukka (Yucca gigantea) bemutatása, gondozása

Yucca elephantipes

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: KENPEI

A törzses jukka (Yucca elephantipes; Yucca gigantea) Mexikó, Közép- és Észak-Amerika területén őshonos növény, mely az agávefélék családjába tartozik.

Törzses pálmaliliom, vagy óriás pálmaliliom néven is ismerheted, ezt a Magyarországon rendkívül ismert és népszerű szobanövényt. Törzs végén meredező, hosszú, hegyes leveleivel igazán szép látványt nyújt, bármelyik lakásnak hangsúlyos dísze lehet.

Eredeti élőhelyén, akár 8-9méteres magasságot is elérhet, szobanövényként ennél jóval szerényebb méretű marad.

Elhelyezés, hőmérséklet

Gondozása nem különösebben nehéz. Fényigényes növény, napos és a kifejezetten világos helyen érzi legjobban magát. Ha van rá lehetőséged, nyáron szabadban, míg télen hűvös helyen 5-10 fok között tartsd, de kibírja a szobahőmérsékletet is.

Öntözés, tápoldatozás

Nyáron a lakásban mértékkel, szabadban tartva bőségesen öntözd. Télen a hőmérséklettől függően kevesebb vizet adj neki. Növekedését tápoldatozással ösztönözheted, háromhetente tápoldatozd a márciustól augusztusig tartó időszakban.

Átültetés, szaporítás

Ha szükségesnek látod az átültetését, tavasszal végezd el. Válassz B típusú virágföldet az ültetéshez. Szaporítani oldalhajtással, vagy törzsdarabokkal tudod.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: KENPEI

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek