Kankalin (Primula) gondozása

tavaszi kankalin
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A kankalin bemutatása

Kankalin / Kép forrása: Pixabay.com

A kankalin (Primula) a kankalinfélék családjába tartozó növénynemzetség, melybe kb. 400-500 faj tartozik.

Ezek az alacsony termetű, lágyszárú növények, az északi félgömb mérsékelt éghajlatú részeitől kezdve, egészen Etiópia, Indonézia, és Új-Guinea trópusi vidékein át, Dél-Amerika egyes területeiig előfordulnak.

Több kankalin faj Magyarországon is őshonos, ilyen például a szártalan kankalin (Primula vulgaris), a tavaszi kankalin (Primula veris), a cifra kankalin (Primula auricula subsp. hungarica), a lisztes kankalin (Primula farinosa) és a sugárkankalin (Primula elatior) is.

A kankalinok kora tavasszal nyílnak nemcsak a természetben, hanem kertbe ültetve is csalhatatlanul jelzik a tavasz közeledtét kedves virágaikkal.

kankalin

Kankalin / Kép forrása: Pixabay.com

A szobai kankalin néven ismert Primula obconica lakásban nevelhető kankalin faj, így ha nincs kerted akkor sem kell lemondanod a kankalinról!

Lássuk mi a teendő a kertbe ültetett és a szobanövényként tartott kankalinokkal!

A szártalan kankalin (Primula vulgaris) bemutatása, gondozása

szártalan kankalin

Szártalan kankalin (Primula vulgaris) / Kép forrása: Flickr / Szerző: HermannFalkner/sokol / Licence: CC BY-NC 2.0

A szártalan kankalin (Primula vulgaris) kora tavasszal virágzó kistermetű évelő. Magyarországon nemcsak a kertekben, hanem a természetben is találkozhatsz a parányi védett növénnyel. A szártalan kankalinból rengeteg féle hibridet nemesítettek, így már nemcsak világossárga színben fordul elő.

Szártalan kankalin (Primula vulgaris)

Szártalan kankalin (Primula vulgaris) /Kép forrása: Flickr / Szerző: Fabio Veronesi / Licence: CC BY-NC 2.0

Levelei kicsit hosszúkásak, lekerekített levélvégekkel, és kissé sprőd felülettel. A virágot tölcsér alakúak, a levelek közül bukkannak elő. A szártalan kankalin, elsősorban sziklakertekben, és virágágyások szegélyeként érvényesül leginkább.

Ha szobanövényként vásárolsz, vagy kapsz ajándékba szártalan kankalint, a virágzás után bátran ültesd ki a kertbe!

A szártalan kankalin nem túl igényes, könnyen gondozható növény, ugyanakkor kártevők és betegségek időnként károsíthatják. Gondot okozhatnak a csigák, tetvek és atkák is, valamint a vírusok és gombák is.

Ültetési helyéül félárnyékos vagy világos helyet keress, olyan helyet, ahol tűző nap is érheti semmiképp se válassz.

A talajjal szemben nem válogatós, az egyedüli szempont, hogy jó vízgazdálkodású legyen, és tápanyagokban gazdag. Szereti ha talaja kissé nedves. 

Szaporítani magról és tőosztással lehet, utóbbi történhet szeptembertől egészen tavaszig is.

A tavaszi kankalin (Primula veris) bemutatása, gondozása

tavaszi kankalin

Tavaszi kankalin (Primula veris) / Kép forrása: Pixabay.com

A tavaszi kankalin (Primula veris) a kankalin félék családjába tartozó, Európa szerte, valamint a Kaukázus vidékén is elterjedt évelő növény.

A természetben leggyakrabban a magyarországi középhegységek lomberdeinek tisztásain találkozhatsz vele. Gyógyhatású növény, levele, virága és gyökere egyaránt értékes gyógyászati szempontból.

A tavaszi kankalin harang alakú sárga, narancssárga, nagyon ritkán piros színű virágai ernyőt formáznak, a kb. 25cm-es szár végén. Levelei hosszúkásak, tőlevélrózsát alkotnak. Termete miatt jól mutat ágyások szegélyeként valamint sziklakertekben is.

tavaszi kankalin

Tavaszi kankalin (Primula veris) / Kép forrása: Pixabay.com

Ültetéséhez félárnyékos, vagy napos helyet célszerű keresned, igaz ellenálló növényről van szó, az árnyékot is jól bírja. Talaj tekintetében az átlagos, de jó vízáteresztő kerti talaj a legjobb választás.

Szárazságtűrő képessége is kiváló, ugyanakkor a nyári öntözéssel elérheted, hogy megmaradjanak levelei, és késleltetheted a pihenőidőszakát is.

Betegségekre, fertőzésekre nem kényes, ugyanakkor a kártevők közül a takácsatka, levéltetű és a meztelen csiga is károsíthatja. Szaporítani tőosztással és magról tudod. A magvetéssel nyáron és ősszel szaporíthatod.

A gömbös kankalin (Primula denticulata) bemutatása, gondozása

Gömbös kankalin

Gömbös kankalin (Primula denticulata) / Kép forrása: Pixabay.com

A gömbös kankalin (Primula denticulata) kora tavasszal virágzó, alacsony termetű évelő növény. Hosszúkás, lekerekített végű, kissé ráncos levelei tőlevélrózsába rendeződnek. Apró virágok alkotta, gömb alakú virágzatát a szár végén hozza.

Labdaszerű virágai lila, fehér, piros és rózsaszín árnyalatúak lehetnek. Csoportosan ültetve sziklakertek, virágágyások, kerti tavak környékének ideális tavaszi növénye.

Gömbös kankalin

Gömbös kankalin (Primula denticulata) / Kép forrása: Pixabay.com

A gömbös kankalin átlagos fényigényű növény, ne ültesd tűző napra, inkább világos, vagy félárnyékos helyet keress számára. Talajok közül a kissé nedves és enyhén kötött, semleges vagy kicsit savas kémhatású talajokat szereti legjobban. Vízigényes növény, ezért rendszeres öntözést igényel.

Betegségekre nem érzékeny, a kártevők viszont megtámadhatják, kedvelt célpontja a meztelencsigáknak, takácsatkáknak és a levéltetveknek is. Szaporítani magvetéssel, tőosztással és gyökérdugványokkal is tudod.

A szobai kankalin (Primula obconica) bemutatása, gondozása

szobai kankalin

Szobai kankalin (Primula obconica) / Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Kínából indult hódító útjára, ez a magyar szobakertészeket is rabul ejtő mutatós évelő növény. Vese alakú, szőrös leveli, szépen kiemelik a sárga közepű, élénk színváltozatokban virító tömött virágokat.

Jó választás, ha kis helyigényű, ugyanakkor mutatós növényt keresel a lakásba. Leveleiben és hajtásaiban mérgező anyagok vannak.

szobai kankalin

Szobai kankalin (Primula obconica) / Kép forrása: Flickr / Szerző: Mauricio Mercadante / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Gondozása viszonylag egyszerű. Fény és vízigényes növény, ha ezeket a feltételeket biztosítod számára, szinte biztos a siker. Keress számára világos helyet, ahol a tűző nap nem tehet kárt benne, földjét pedig tartsd nedvesen.

Ültetőközegnek savas, tőzeges földet célszerű választanod, aminek a vízáteresztő képessége is megfelelő. Egyéb teendőd nem igazán akad vele. A fonnyadt virágokat, érdemes levágnod, ez egyrészt esztétikai szempontból lényeges, másrészt a további virágzást is elősegítheted vele.

A szobai kankalin teleltetéséhez, világos, hűvös helyet válasszSzaporítani tőosztással és magról tudod.

Képek forrása:

Pixabay.com

Flickr / Szerző: Mauricio Mercadante / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Flickr / Szerző: HermannFalkner/sokol / Licence: CC BY-NC 2.0

Flickr / Szerző: Fabio Veronesi / Licence: CC BY-NC 2.0

Forrás: Wikipédia – Kankalin

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek