Kávécserje (Coffea arabica) gondozása

kávécserje
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A kávécserje (Coffea arabica) bemutatása, gondozása

kávécserje

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A kávécserje (Coffea arabica) a Föld szubtrópusi területein honos növény, amelyet szobanövényként is nevelhetsz. Levelei hullámos szélűek, ovális alakúak, erezetük nagyon mély. A növényt bokros növekedés jellemzi, levélzete sötétzöld színű.

Ha a kávécserjéd legalább 3 éves, a megfelelő gondozás, és körülmények mellett, akár még kellemes illatú, fehér virágokkal is megörvendeztethet május-június tájékán.

Elhelyezés, hőmérséklet

Elhelyezéséhez keress világos, de nem tűző napos helyet a lakásban, nyáron akár a szabadban is tarthatod, például egy nem tűző napos, védett erkélyen, teraszon. A téli időszakban lehetőség szerint világos, 13 foknál magasabb hőmérsékletű helyiségben tartsd, ennél hidegebb helyen, ugyanis ledobja leveleit.

Öntözés, tápoldatozás

kávécserje

Kávécserje a természetben / Kép forrása: Flickr / Szerző: Cyndy Sims Parr / Licence: CC BY-SA 2.0

Az öntözés során törekedj rá, hogy földje nyirkos legyen, ne hagyd, hogy teljesen kiszáradjon. Aktív időszakában, meghálálja ha rendszeresen tápoldatozod. Ahogy a legtöbb növényt, úgy a kávécserjét is kevesebbet kell öntöznöd télen.

Gondozási hibák, kártevők

A hirtelen változások – például huzat, vagy hőmérséklet-változás – ártanak a kávécserjének. A kártevők közül, a pajzstetvek és a takácsatkák károsítják időnként.

Átültetés, szaporítás

Ha szükségesnek látod az átültetést, azt február-március környékére időzítsd. A kávécserje szaporítására két lehetőséged van, egyik a dugványozás, a másik pedig a magvetés.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Flickr / Szerző: Cyndy Sims Parr / Licence: CC BY-SA 2.0

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek